R.I.P | H. R. Giger

74 éves korában hat esztendeje elhunyt H. R. Giger svájci művész. Esés közben elszenvedett sérüléseit már nem tudták egy zürichi kórházban orvosolni. Korunk egyik legnagyobb hatású szürrealista festőjét veszítettük el. 

Az alábbi film fordítása a közelmúltban került magyar feliratozásra, publikálásra honlapunkon. A művészre ennek közlésével emlékezünk.

H.R.Giger Zürich elővárosának keleti részében született, Chur-ban. Egy szürke és deprimáló ikerházas negyed keskeny oldalutcájában látott napvilágot 1940-ben, betegeskedő gyógyszerész fiaként. Mint meséli, gyakran bújt el a pincében vagy az istállóban; a koromsötét bűvölte el a leginkább. 1962-től architektúrát és ipari tervezést tanul Zürichben. A festészetet eredetileg megveti... "Mindenki képes erre a hülyeségre"  ...majd egy életre a rabjává válik. A '60-as évek végétől már a modern szürrealizmus protagonistájaként ünneplik. Airbrush-pisztollyal kelti életre álomtájait, erotikus fantáziáit, furcsa hibridszerű teremtményeit. Zátonyra futott kapcsolataiból menekülve alkotta meg a hibridet, melyet "Biomechanoid"-nak nevezett el... Ez a teremtmény harmonikus elegyét alkotja technikának, a mechanikának és a kreációnak... "Szerelme" folyton kísérti és gyötri alkotóját, újabb lidércnyomásos műveknek a megalkotására sarkalva őt.  További írásunk Giger-ről.

Az alábbi videón a művész személyes vallomása magyar felirattal olvasható. A rövidfilm 28 perc hosszú, Berg und Geist címmel 2005-ben sugározta a 3Sat adó. A felirat Szakmáry András munkája.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2020. 05. 12. - 07:39 | © szerzőség: Gelka