Morthem Vlade Art: Autopsy

Az európai gothic/deathrock színtér egyik etalon lemeze, a francia Morthem Vlade Art 1998-as "Herbo Dou Diable" címmel megjelent albuma. A Gregg Anthe, és Emmanuell D. által kiadott 12 számos lemezen a gothic, deathrock, és komolyzenei témák keveredéséből hihetetlenül hangulatos mű látott napvilágot. Azonban a duó következő lemezétől már más vizekre evezett, amolyan avantgarde synth-pop címke húzható rájuk, mostani zenéjük meghatározásaként.

Véleményem szerint, nem is érnek el oly mértékű sikereket ezen stílus leplei alatt, mint megadatott nekik a bemutatkozó lemezüknél. Négy, a gothic zenéktől elrugaszkodott album után látták jónak, hogy debütáló albumuk irányvonalán elinduló kiadvánnyal lepjék meg régi rajongóikat. Ám ez nem új munka tőlük, hanem korai demóik újra felvett gyűjteménye. Név szerint a következő anyagok lettek cd-re préselve: "Order Of The Fly", "Azazel", és "Allegory Of Putrefaction". Sajnos, a belső borító kevés információval rendelkezik, így nem tudjuk meg, hogy melyik demóhoz mely dalok tartoznak. De a lényeg a zenén van, melyben azért sok munka lakozik. Aki szerette a"Herbo dou Diable" vészjósló, sötét kreációját, annak az "Autopsy" világa is elnyeri tetszését. Nagyon ügyesen megoldott, de csak pár akkordból álló 15 deathrock szerzemény foglal helyet a korongon, művészi érzéssel átitatva. Nem másnak lehetünk fültanúi itt, mint egy delíriumos álom kísérőzenéjének, melyben pengeéles gitártémákhoz fortyogó basszusjáték vegyül, bizarr dallamokkal, nyugtalanító, feszítő érzéssel párosulva. Gregg Anthe zaklatott éneke még inkább a kilátástalanság szakadékába taszítja a hallgatót, igazi deathrock énekhang! A lemez közepétől kevés középkori hatás is társul a morbid atmoszféra mellé, némi nyugtató érzést kölcsönözve. Néha belegondolok, mi lett volna, ha a Morthem Vlade Art marad ezen a megkezdett úton, és nem tér le róla… Talán Európa egyik legsikeresebb deathrock bandáját ünnepelnénk most! A lemez érdekessége, hogy az utolsó 2 bonuszként feltüntetett dalt, az "Endless Dream", és a "The Worm című tételeket, az orosz Doppelganger játszotta fel még a franciáknak 1997-ben. Természetesen Gregg Anthe újrakeverte az egészet, hogy a cd-n megfelelő minőségben legyen hallható.
Lassan több mint 11 éves dalokat hallhatunk ezen a lemezen, és mégis mily időtálló szerzemények ezek! Kár, hogy a banda már nem ezt az irányvonalat folytatja, nagy valószínűséggel már ehhez hasonló szerzeményeket nem fogunk tőlük hallani!
 

(10/10)       Kiadó és honlap: Pandaimonium, Morthem Vlade Art


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 07. - 12:14 | © szerzőség: Őszentsége