Día de los Muertos

A Halottak Napja - Día de los Muertos az egyik leglátványosabb és legjelentősebb ünnep Mexikóban.
A Halottak Napja nem szomorú, nem a gyászt hozza elő belőlünk, hanem a kapcsolódást, az élők és az elhunyt lelkek között és a kapcsolódást a család, a barátok és a közösségek között. Egyszerre meghitt, csendes és egyéni ünnep, és egyszerre vidám, színes közösségi ünnep.

Október 29. hétfő, 18:00–20:30
Budapest, 8. kerület, Bródy Sándor utca 19.

A néphit szerint, a holtak lelkei ezeken a napokon visszatérnek a családtagokhoz, meglátogatva az embereket és az egykori otthonaikat.
Minden otthonban ezért kaput nyitnak, azaz elkészítik a színpompás Holtak-oltárát. Az oltárra a négy elem reprezentációjaként a fényt, azaz gyertyákat, a föld kincseit, azaz ételeket, rengeteg színes virágot, a vizet és italokat és a levegőt szimbolizálva füstölőket tesznek. Ezen az asztalon, megvendégelik a holtak ideérkező lelkeit. A fény, a színek, az illatok, az ételek, az italok és az egész oltár hívja meg ezeket a lelkeket.


A Mindenszentek ünnepére a halott gyerekeket, a „kis angyalokat” lelkei látogatják meg a családokat. November másodikára virradóra a halott felnőttek lelkei érkeznek. Majd az egész család kimegy a temetőbe és ahol esznek, isznak és beszélgetnek és éjfélkor elérkezik az idő, hogy halottak lelkei visszatérjenek a túlvilágra.
Az oltár ezen a budapesti eseményen nem egy kiállítási „darab” lesz, hanem a halottak napi ünneplés szerves és működő eleme. Mécseseket lehet felajánlani a hozzátartozóknak, a szervezők pedig beavatják az érdeklődőket az oltár szimbólumainak a világába.
Az esemény 18-20.30ig tart, egy szünettel.
17órától készítjük a halottak napi oltárt, erre az időpontra már érkezhettek, ha ebben rész szeretnétek venni.
Az oltár megnyitása és a szertartás 18 órától lesz, ezért kérünk, hogy Benneteket érkezzetek meg időben 18 órára!

A szünetben vendégeink lesztek egy finom teára.

Részvételi hozzájárulás: 3300Ft helyszínen, előre utalással 2700Ft

Amennyiben a hozzájárulás nehézséget okoz, kérjük, hogy jelezzétek a megadott emailcímen és megbeszéljük a másféle felajánlás lehetőségeit. Örömmel fogadunk házi saját készítésű termékeket is (méz, lekvár, zakuszka, szappan, házi pálinka stb.) Ezt is jelezzétek nekünk.

Regisztráció a hely biztosítása érdekében szükséges: mihalyfimarta@gmail.com

A regiszrációt követően a pontos címet és számlaszámot e-mailben küldjük.
A helyszín Budapesten a Blaha Lujza tértől 10 percre egy manópincében lesz. Fűteni fogunk, de kérünk Benneteket melegen öltözzetek fel!

Készpénz fizetési számla igényt kérjük előre jelezni a mihalyfimarta@gmail.com címen

17.00-18.00 Halottak Napi oltár építése

18.00-19.00 Az oltár megnyitása és szertartás
19.00-20.30 Mihályfi Márta néprajzkutató vetítése és előadása a mexikói halottak napi hagyományról és szokásokról sok képpel és személyes történettel. Saját kutatásának helyszínére, a mazaték indiánok földjére viszi el a részvevőket.
20.30-tól teázás, beszélgetés, együttlét.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2018. 10. 27. - 04:01 | © szerzőség: Memento Mori