V. Harmadik Ember

-------------- V. Harmadik Ember összművészeti találkozó ---------------------
Eseményünk egy önszerveződő, autonóm zene és művészeti fórum.
Helyszín: Budapest V. ker. Kossuth Lajos utca 20. (az Astoriánál)
                                   2017. november 17 – 18.


November 17.
KAPUNYÍTÁS 19 ÓRAKOR
KEZDÉS : 20 ÓRAKOR

NAGYTEREM

Felolvasást tart:
Ferdinánd Zoltán
Gulisio Tímea
Nagy Zopán


Performansz:
Nagy Zopán és Syporca Whandal
Halszájoptika
Koncert:
Rovar 17 – Syporca Whandal
Mindenki Kapja Be

Fanzinok megvehetők a Posthuman Productionstól.
http://www.posthuman.hu/

Kiállítók :
Gimesi András Gime
Köblös Péter
Lénárt István
Nagy M. Hedvig

KISTEREM
Lombik – Pulpo – Kiss Márk
R717
Lee Kajko
Stale Mate

INGYENES


November 18.
KAPUNYÍTÁS : 19 ÓRAKOR
KEZDÉS : 20 ÓRAKOR

NAGYTEREM
Hideg Roncs
Slow Slow Loris
Band In The Pit
Citizen Naiv


KISTEREM
Grol Ba
BOM
Live Animal Transport

1000 forint

-----------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------
KÖBLÖS PÉTER
THE INVISIBLE MAN
Látható-e az ember „az arca előtt” vagy „az arca mögött”?
„Az” embert láthatjuk-e vagy „valakit”?
Akkor jelenik meg, ha hosszú ideig egymásra rétegezzük a róla megőrzött pillanatképeket emlékként, vagy ha egy pillanatkép esetleg magában hordozza a „nagy közöst”?
„Ők” jelennek meg vagy „mi”?
Négy kérdés, négy portré-féle – talán kiderül.
Egyébként pedig, az eredetiség jegyében:
https://www.youtube.com/watch?v=zKdxd718WXg

..............................
GIMESI ANDRÁS GIME
Mióta látok, mindig is olyan szokatlan dolgokat vettem észre, amiket mások általában nem. Ebből következően mindig is érdekelt a fotográfia, és már a gyerekkori osztálykirándulásokon is inkább fotóztam fény-árnyék, sziluett, geometriai stb. látványjátékokat, mint a „szokásos turistafotókat”. Végül azonban csak 2008-ban kezdtem el jobban belemerülni, és csak 2009-től ténylegesen is komolyabban foglalkozni a fotózással. Hamar „az utcára kerültem”, mármint fotózni, mivel utca-város témában kezdtem el fényképezni először.
Aztán elkezdtem más irányokban is mozogni, pl. modellfotózás, ebből később jött a koncepciózus, megrendezett képalkotás, képsorozatok.
Menet közben azonban hogy, hogy nem, egyre inkább készültek olyan képek, amik valahogy nem illettek bele semmilyen addigi irányba sem. Különböző részletek, fények és árnyékok, „alaktalan” alakzatok, ismétlődések, kitekeredett világ... Mindez ráadásul már nem csak puritánul látva a valóságot, hanem valamiféle szürreális belső szem által vezérelve, kísérletezve és alapvetően eleve úgy megfotózva, ahogy a képen látható, és csak néha segítve digitális eszközökkel, effektekkel is a képi látvány létrehozását. Így születtek ezek a képek, melyeket végül 2014-ben kezdtem egy „sorba” rakni, „külön projektként” kezelni.
Így jött létre az Oculus-AG nevű projektem. Azóta ez a szemléletmód már visszahatott a „normál” fotóimra (pl. modell stb.) is.
- http://facebook.com/oculus.AG (oculus-AG a fb-on)
- http://oculus-AG.Tumblr.com/ (oculus-AG a Tumblr-en)
- http://facebook.com/x3DGime (fb-profilom)
- http://facebook.com/Gimephoto (a „normál” fotográfiáim)

..............................
FERDINÁND ZOLTÁN
Ferdinánd Zoltán (1980) Budapesten él. A 100 szóban Budapest tavalyi fordulójában megosztott második helyezést ért el A világ legjobb kurvája című írásával, és idén is bekerült a legjobb tizenkettőbe (Hamupipőke). Rövidprózáit korábban a Drót, a Csillagszálló, az Irodalmi Szemle, a Kalligram és a Magyar Műhely közölte. A Halszájoptika rendszeres szerzője. Jelenleg Proletármulató című első kötetén dolgozik.
Történeteinek középpontjában általában hétköznapi figurák állnak, akiket még olyan apróságokkal sem lehet kizökkenteni a nyugalmukból, hogy időnként ufókkal, vámpírokkal vagy éppen zombikkal kell megosztozniuk a söreiken és a nőiken. Szereplői abszurdabbnál abszurdabb helyzetekbe bonyolódnak, miközben a biztonságot nyújtó lakótelepet egyszer sem hagyják el – de gyakran még a kocsmát, a legendás Proletármulatót sem.
..............................

HALSZÁJOPTIKA
A Halszájoptika egy 2014-ben indult, folyamatosan bővülő alkotói közösség. Oldalukon (halszajoptika.blog.hu) fotókat jelentetnek meg, melyekhez több szerző ír, stíluskorlátok nélkül, hol groteszk, abszurd, romantikus, drámai vagy vicces szöveget, melyeket a képek hívnak elő. A blog erényei közé tartozik, hogy a kezdeti két fős csapat az évek során tucatnyi alkotó közösségévé vált. Anyagaikból válogatva élőben is megjelennek, oly módon, hogy a vetített fotókhoz készült szövegeket némi dramaturgiával és zenei kísérettel előadják. A Halszájoptika blog közösségét a nyitottság, az alkotói szabadság tisztelete és felfedezése, a tudásuk és ízlésük határain belül mozgó kísérletezés jellemzi. Az elmúlt évben, különböző stílusú és kulturálisan eltérő helyeken mutatták be alkotásaikat, ahol új barátokkal és alkotókkal gazdagodott a csapat.
http://halszajoptika.blog.hu/

..............................
LÉNÁRT ISTVÁN
1969, dekoratőr, képzőművész
1991-től állít ki folyamatosan, Berlinben is, az itthoni jelentősebbek: BMK Galéria, Vajda Lajos Stúdió, Váci Művelődési Ház, Egyetemi Színpad…

..............................
GULISIO TÍMEA
Gulisio Tímea (1989. augusztus 7. –) költő, író, festő, előadó.
Tagja a Katapult Kortárs Alkotóknak, a József Attila Körnek, a Fiatal Írók Szövetségének, a Magyar Írói Szerzői Jogvédő Egyesületnek, az Opál Színháznak, a Szépírók Társaságának, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Citizen Naïv együttesnek. A babaház c. elbeszélését Krebsz Áron filmesítette meg 2017-ben.
Kötetei: Nekromantika (2014), Baszorkányok (1. kiadás,2014), A dísznőpásztor (2015), Peremvilág, szerelem tiltott utakon (Onagy Zoltánnal közös kötet, 2015), Húsos bejgli, krampusz-klitorisz és klón-Jézuska Katapult karácsonyi antológia (Apagyi Ferenccel, Komor Zoltánnal, Tépő Donáttal, Zsuponyó Gáborral közös kötet, 2015),Élettársi iszony (2016), Baszorkányok I–II. (2. folytatásos kiadás,2017), Vérnarancs (2017), Gyásztánc (2017)

..............................
NAGY ZOPÁN
Nagy Zopán (1973) költő, fotográfus, képzőművész. Széleskörű tájékozottsággal és kifinomult ízléssel bíró szellemi ember. Nagy Zopán – mint a paradoxonok embere – csavar még egyet a dolgon: a mennyországban a poklot igyekszik megfotózni: saját kísérteties vízióit. Erős atmoszférájú múltfotói többnyire sötétebb világokat idéznek. A hibákat forszírozza és provokálja a véletlent. Intenzív bölcseleti és képzeleti-figyelem motiválja – akárcsak verseit –, s állandóan reflektálja is önmagát a művekben. Misztikus érintettsége indulati-bölcseleti paradoxonokban létezik. (Miltényi Tibor)
http://fotomuveszek.hu/tagok/nagy-zopan

..............................
SYPORCA WHANDAL
Syporca Whandal – multidiszciplináris kísérletező
Művészeti kísérleteim során kiindulok önmagamból, hogy eljussak másokon át magamba.
A külső homogén világ, teljes mértékben tágítható, formázható a belső mikrokozmoszunk által. A formázás iránya (a külső létezés teréből történik a belső fele, vagy a belsőből a kinti fele) lényegtelen, az átjárhatóság az, ami kulcsfontosságú, illetve az átjárhatóság módját meghatározó, de egyénileg megszerezhető identitások.
Szavak nélkül akarok megválaszolni olyan gyermekien egyszerű kérdéseket, hogy:
Mitől ember az ember?
Miként maradhatunk, emberek?
Örök kérdés, hogy a z út patológiás önkifejezéssé torzul csupán, vagy intuitív őszinteséggel sűrűsödik belső portrévá. Fő vezérfonalam, az egyéni és kollektív betegség-téboly tudat közegében, a tökéletesség-boldogság illúziójába beleőrülő önkeresés végtelen harca.
https://about.me/syporcawhandal

..............................
NAGY ZOPÁN & SYPORCA WHANDAL (performansz)
idő és tértektonikai abszurd improvizációs jelenet
Hozzávalók: leexponált negatív, FeketEpe, kátrány szitok, monokróm testvériség.
Mottónk:
„33-38 év körüli, elegáns corpus.
Elvitetem. Felboncolják. A hullaszakértő és a boncmester is ismerőseim.
A férfi gyomrában egy régi, roncsolt, fekete-fehér roll filmet találnak.
Leexponált negatív. Rám bízzák.
Most kezdem el előhívni…” Nagy Zopán: Melankóla, előhívás...
..............................
NAGY M. HEDVIG
Nagy M. Hedvig (Budapest, 1983) a Práter utcai Szakiskolában kezdte tanulmányait, majd a Szellemkép Szabadiskolában folytatta, ahol 2011-ben végzett fotográfus szakon. Számos helyen kiállított (Gozsdu udvar, Millenáris Park, Kossuth Klub, Uránia Filmszínház), legutóbb a Bakelit Multi Art Centerben az általa alapított Minek Kollektívával. Volt patológiai fotós, rendezőasszisztens, képkeretező és tárlatvezető. Jelenleg szabadfoglalkozású.
Munkáihoz a boncteremben szerzett élményeit veszi alapul. Fő témája az elmúlás, amit bizarr csendéletein keresztül mutat be. Előszeretettel használ halálra ítélt, kidobásra szánt hétköznapi tárgyakat, hogy a fotográfia eszköztárának segítségével a túlélés lehetőségét biztosítsa számukra.
„...ha egy fiatal művész ilyen kíméletlen következetességgel csakis a lényegről hajlandó beszélni, akkor talán van még remény. Talán akadnak, akik tetteikkel elhomályosítják a halált – adott esetben épp azáltal, hogy felmutatják a halál igazságát –, így talán a létezés nem is csupán egyetlen orbitális hazugság…” (Miltényi Tibor)
https://www.facebook.com/NagyMHedvigPhoto/

..............................
LOMBIK
experimental, noise, drone
A forrasztópáka és a szigetelőszalag bűvöletében élő külvárosi családapák mindennapi frusztrációikat zajjá és lüktetéssé transzformálják. Stílusuk valahol a rákosmenti ambient, terápiás bölcsész-metál és a naiv barkácszaj metszéspontjában helyezkedik el.
https://www.facebook.com/lombiktheband/

..............................
ROVAR17 & SYPORCA WHANDAL
musique concrete, experimental
Pénzes Géza és Maller Nándor mechanikus optikai-fizikiai törvényeken alapuló hangszer-objektjeinek linearitását torzítjuk a rituális örvénybe. A bárányok isteneiként az ösztön homályban manifesztáljuk a ki nem mondható szubsztanciát, az iszap mámorába hintjük a luciferi kétkedés magvait. A penészes falak omló állandósága tövébe zuhanva álmunk, hogy otthon vagyunk, esti imánk: a trónra csak ember szülhet Istent!
https://soundcloud.com/rovar17andsyporcawhandal

..............................
MNDENK KAPJA BE / MKB
sajátságos melankolikus szocio - alter , erősen kihívós
..............................
STALE MATE
experimental, noise
Attila Dora – winds
Zlatko Baracskai – synth
Az ómátyásföldi kerítésfestő és a rigó-hegyi mizantróp lemezfelvétel és tv-interjú után ezévi második nyilvános koncertjét adja.
https://stale-mate.bandcamp.com/releases

....................
HIDEG RONCS
experimental, noise, drone, ambient
Közel három évtizedre visszanyúló duóformáció, két basszer, samplerek és minden, ami elképzelhető, tételekre bontott kompozíciók, elmerülés a tér és lélek dimenzióiban, tagjai a hazai underground két kultikus alakja: Rácz Mihály és Broder Ferenc. A kezdeti idők aktivizmusa után, mikor is keresztül-kasul utazták kontinensünket, különböző terekben, foglaltházakban sokkolva a hallgatóságukat radikális experimentális-noise zenéjükkel, vagy éppen a hazai közönségüket flexelték le, napjainkra – igen sok éves kihagyás után visszatérve – zeneileg csendesebb vizekre eveztek. Koncertjeik különlegességnek számítanak mindenféleképpen (igen kevésszer láthatóak), szuggesztív zenéjük magával sodró, önmagáért beszélő…
http://dp-motiv.blog.hu/2015/06/15/masodik_eger_a_hidegben_tortenelmi_kiserletek
https://www.facebook.com/Hideg-Roncs-1423616117910459/?fref=ts

....................
R717
experimental
R717 – két magyar művész közös projektje – Noisesculptor és SU-47.
Sötét zajokat ötvöznek mély megközelítésen keresztül más zajokkal, legyen az utcai zaj, a természet hangjai vagy üres, elhagyatott gyárépületek sötét környezete.
Ezeken a kísérleti hullámokon keresztül olvasztják össze saját egyedi jegyeiket, a mocskos zajokat a mély világűrbéli hideg, lassan fejlődő drone hangzással. Ezeken a
zajokon keresztül próbálnak kapcsolatot létesíteni velünk.
https://soundcloud.com/r717

....................
GROL BA
ambient, experimental
Horváth Karcsi (Gerzson Pangea), az Entrópia Architektúra volt tagja, és a Pangea Doom nevű formációnak egyik alapítójának egyszemélyes produkciója. Távoli hangok, távoli világokból basszusgitár, sampler és elektronika bevetésével. Lenyűgöző elmerülés és sajátságos zenei kalligráfia...
„Barátom, ki azt mondod, ismersz engem,
nézd meg szobámat: nincsenek benne díszek,
miket magam választottam; nyisd szekrényemet:
benn semmi jellemzőt sem találsz.”
A szanszkrit szó jelentéstartalma végletesen szerteágazó. Jelent elengedést, szabadságot, megszabadulást, magában a nirvánában történő felolvadást, rombolást, ölést, gyógyulást, lezárást. Mégis egy alapigazságra mutat nyílegyenesen. A kötelékek nélküliség, a formátlanság, a megszabadulás erejére.
A Grol Ba zenéje végtelen repetíción keresztül építkezve halad előre az önmaga által folyamatosan épített úton. Az ismétlődő ütemek, visszhangok harmóniája kapaszkodóként segíti a hallgató útját a zenében történő teljes felolvadás felé. Elengedve minden eddig a zenéről alkotott elképzelésünket. Nyílegyenesen jutunk előre az állandó Jelenbe, megszüntetve a teret s az időt. Ahol nincs idő, ott nincs halál sem. Csak a húrok villámlásának mantraként ismétlődő folyama.
https://www.youtube.com/watch?v=uSpmMCfLB3o

....................
LEE KAJKO
experimental, doom, ambient
Félelmetesen termékeny és intenzív zenész. Zenéje radikális metszése a különböző stílusok ötvözésének, absztraktul és nagyon jól… Zenéje olyan stílusokat érint, mint pl. experimental, electronic, progressive/sludge/death metal, experimental hip-hop, post-rock, ambient, noise.
https://www.facebook.com/Lee-Kajko-711519982227167/?fref=ts

....................
SLOW SLOW LORIS
dark-experimental, avantgárd
Viszonylagosan dallamos noise duó, székhelyük: Berlin, Németország.
Bitang erős és lélegzetelállítóan káprázatos zene, a duó előadása egyszerűen: mágia. Egy valós világ küzdelmének a résztvevői lehetünk komplex beavatást kapva a világok küzdelméből.
A Slow Slow Loris egy kiveszőben levő és igen veszélyesztett faj. Az ég kapuőrei, mindebben alkalmazzák a tradicionális gyógyászatot a gonosz szellemek elleni küzdelmeikben.
Tenyerükben temetve rejtik el arcukat „boldogtalanul”.
https://www.facebook.com/search/top/?q=slow+slow+loris

....................
LIVE ANIMAL TRANSPORT
free eletronikus zene
Elektronikus szabadcsapat Paxtibi (Juhász Pál) és broderfenec (Broder Ferenc) közreműködésével. Visszanyúlva a progresszív elektronikus zene legjobb hagyományaihoz, mindezt megspékelve főleg ambient, experimnetal kategóriákkal, néha kiegészülve zenészbarátok (Tigrics, Drone Travolta etc.) jelenlétével, igazi szabad szellemiségű formáció, műfaji megkötések kilőve, elég ritkán láthatóak, pedig produkciójuk igazi varázslat.
https://www.facebook.com/Live-Animal-Transport-1510015692552684/

....................
BAND N THE PIT
psychedelic, stoner
A hazai színtér egyik gyöngyszeme. Körkörös témák hajthatatlanul a végtelenbe, magával húzó-utaztató álombeliség, a három zenész párbeszéde, mint egy halk haikuban, törhetetlenül sérülékeny és mégis természeti és biotransz. Egyedülálló élmény!
https://www.facebook.com/Band-In-The-Pit-125878387618009/?fref=ts

....................
CITIZEN NAIV
Underground pop
2017-ben alakult undergound-pop együttes. Alapvetően modern, elektronikus alapokat alkalmazó formáció, ám dalaikban felfedezhetők klasszikus-és népzenei, valamint artpunk elemek is.
Tagjai: Fábián Franciska (ének, fuvola, dalszöveg), Gulisio Tímea (fúvós hangszerek, vokál), Soós Tamás (gitár, vokál),
Az együttes minden tagja egyéb művészeti ágakban is tevékenykedik.
https://www.youtube.com/watch?v=NQvdvBQbZCM
.................,,,
BOM
noisepunk, experimental, industrial
„Szép, mint a tehervonat és a rakéta véletlen találkozása a basszusgitáron.” A BOM, azaz Bass-O-Matic Bíró Kornélnak, a közelmúltban negyedszázados fennállását ünneplő és megélő, a hazai ipari zene legrégebbi formációja, a Lyuhász Lyácint Bt. oszlopos tagjának, nem mellesleg a nagyszerű Százaségő megálmodójának és basszusgitárosának egyszemélyes zajpunk, experimental, industrial formációja. Zenéje önálló életet él, igen radikális, megalkuvást nem tűrő. Koncertjei alapmotívumokra épülő jelenlétbetörések. Eleven és szuggesztív, különleges élményt ígér fellépése.
Interjú Kornéllal: http://www.dehir.hu/kultura/sajat-hatarait-feszegeti-a-debreceni-basszista-aki-nemetorszagban-is-turnezott/2016/12/18/
https://bass-o-matic.bandcamp.com/


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2017. 11. 11. - 05:03 | © szerzőség: Gelka