SUNN O))) - Zajorkán a hajón

A legtöbb ember Seattle városát kizárólag a flanel inggel és a grunge virágzásával azonosítja, pedig a szinte folyamatos esőzés nem csak Kurt Cobaint ihlette meg, hanem többek között legjobb barátját az Earth vezér Dylan Carlson-t is, aki ha nem is olyan széles körben, de legalább akkora hatással volt közvetlen környezetére, mint Kurt Cobain a fél világra. 

Az Earth szellemi örökségéből és az 1993-as Earth 2: Special Low Frequency Version lemez hangzásából kiindulva alakult meg 1998-ban a Sunn0))), ami Carlson koncepcióját továbbgondolva, szerezetesi ruhákban és egy atombomba robbanásához mérhető füstmennyiséggel, megfelelő teátrális körítéssel okádja ki magából a velőt rázó frekvenciákon dübörgő, és dob nélkül, kimérten hömpölygő doom és black metal alapú zajorkánját. 

Az eredetileg duóként alakult zenekar egészen korai időszakától kezdve, álladó vendég a turnékon, és a lemezeken a Mayhem frontembere Csihar Attila, aki üres vászonként használja Greg Andersson és Stephen O' Malley hangorkánját. Csihar fő erőssége, hogy képes absztrakt, kényelmetlen és embertelen hangokkal, egy pokolba vezető dimenziókaput festeni a színpadon, ahol a klisés tűz és perzselés helyett orrvérzés, és a belsőszervek bomlasztásának kínjai várnak azokra, akik ellátogatnak szeptember hatodikán az A38-ra. 

Aki eddig azt gondolta, hogy a metál esztétikája és hangzása kizárólag a rockkocsmákra és a klubokra korlátozódik, távolabb nem is lehetne a valóságtól. A Sunn0))) megmutatta az évek során, hogy ha a műfajt  a feje tetjére állítják, és a legfontosabb alappillérjeit lerombolják, mint a virtuózitás vagy az idő sűrű tagolása, akkor egy olyan megrendítő élményt nyújthat, ami újradefiniálja a műfajt, és ami képes olyan megrendítő, letaglózó és újszerű lenni, mint a műfaj legelső képviselői  voltak a maguk idejében.

Facebook: https://www.facebook.com/events/935179799935613/

Jegyek: https://www.a38.hu/hu/program/sunn-o-us

Gothic.hu bontás: http://gothic.hu/koncert_sunn_20160906A38

 

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2016. 08. 12. - 06:48 | © szerzőség: Gelka