Gruftis und Waver in der DDR

Sascha Lange és Dennis Burmeister, a Depeche Mode Monument és a Behind The Wall című bestsellerek szerzői és szerkesztői. Szívvel-lélekkel és hónapok munkájával egy másik könyvet is megírtak, amely április 1-jén jelenik meg a Ventil Verlag gondozásában: Our Darkness. Gruftis und Waver in der DDR.

A 240 színes oldalon, korabeli szemtanúk visszaemlékezéseivel és számos interjúval fűszerezve, az 1980-as évek "fekete szcénájával" foglalkozik a Német Demokratikus Köztársaságban. A The Cure, a Joy Division, a Sisters Of Mercy vagy Anne Clark zenéjét nem tudták megállítani a falak, divatjával és esztétikájával beszivárgott a munkások és a parasztok államába, fiatalok ezreit inspirálta és bűvölte el.

A történet alapja: a csempészett Bravókból és a DT64 ifjúsági rádióból az NDK-s fiatalok a nyolcvanas évek közepétől kezdve gyűjtötték össze a waver és a goth ifjúsági kultúráról szóló információikat, sok órát töltöttek azzal, hogy saját értelmezéseket alkossanak az öltözékről, és megteremtették saját maguk által létrehozott kulturális otthonukat. Még a fasiszták és az NDK biztonsági apparátusának számos ellenségeskedése sem tudta megállítani ennek az ifjúsági kultúrának a terjedését.

A legendás csúcspont a The Cure első NDK-beli koncertje volt 1990. augusztus 4-én. Két hónappal később az állam már nem létezett, de két évvel később az első WGT bizonyÍtotta a szubkultúra talpon maradását. (Forrás: Volt Magazin)

 

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2022. 03. 05. - 15:09 | © szerzőség: Gothic.hu