Temetői séták

A Nemzeti Örökség Intézete ingyenes, vezetett temetői sétákkal várja az érdeklődőket a Kulturális Örökség Napjain a Fiumei úti sírkertben, a Rákoskeresztúri Új köztemető Nemzeti Gyászparkjában és a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben.

Részletek és jelentkezés: http://fiumeiutisirkert.nori.gov.hu/sirkerti-setak

PROGRAM

2018. szeptember 15.

10:00 - A mauzóleumok és a Fiumei úti sírkert
10:00 - Művészparcella
10:00 - Nemzeti Gyászpark Látogatóközpont - Akiket feledésre ítéltek
11:00 - Múzsák
11:00 - Rejtett utakon – biciklitúra a Fiumei úti sírkertben
14:00 - A mauzóleumok és a Fiumei úti sírkert
14:00 - Halhatatlan művészet – Szobrászok és szobrok
14:00 - Nemzeti Gyászpark Látogatóközpont - Akiket feledésre ítéltek
16:00 - A mauzóleumok és a Fiumei úti sírkert
16:00 - Művészparcella

2018. szeptember 16.

10:00 - A Salgótarjáni utcai zsidó temető története - BETELT!
10:30 - A Salgótarjáni utcai zsidó temető története - BETELT!
11:00 - A Salgótarjáni utcai zsidó temető története - BETELT!
13:00 - A Salgótarjáni utcai zsidó temető története - BETELT!
13:30 - A Salgótarjáni utcai zsidó temető története - BETELT!
14:00 - A Salgótarjáni utcai zsidó temető története - BETELT!

Részletek és jelentkezés: http://fiumeiutisirkert.nori.gov.hu/sirkerti-setak

SÉTÁINK

A mauzóleumok és a Fiumei úti sírkert
A Fiumei úti sírkert a magyar történelem kiemelkedő jelentőségű emlékhelye. Általános bemutató sétánkon megtekintjük a modern magyar nemzet megteremtői, Kossuth Lajos, Deák Ferenc és Batthyányi Lajos mauzóleumát, az államférfiak politikai pályája mellett emberi küzdelmeikkel is megismerkedhetünk

Művészparcella
A Művészparcella a temető egyik legkülönlegesebb része. A terület elnevezésével ellentétben nemcsak képzőművészek, színészek, írók és zenészek nyugszanak itt, hanem neves sportolók, politikusok, orvosok is. Elsétálunk Munkácsy Mihály, Radnóti Miklós és Jókainé Laborfalvi Róza síremlékéhez. Kiderül, ki vett részt a Titanic utasainak mentésében, és mi a közös Vörösmartyban és a zserbó-szeletben.

Múzsák
Az ókori görögök úgy tartották, a költészet a múzsák ajándéka. De mi történik a múzsákkal, ha elveszítik költőiket, íróikat, rajongóikat, akiknek jóvoltából ideig-óráig még a férfiak által uralt 19. században is vetült rájuk némi dicsfény. Sorsuk törvényszerűen az elszegényedés, bukás és magányosság? A Fiumei úti sírkertben nyugvó Szendrey Júlia, Holics Janka, Harmos Ilona, Török Sophie és mások életének életének olyan pillanataira irányítjuk figyelmünket, ami többnyire nem kerül be az irodalomtörténeti feldolgozásokba, de gyakran még a családi legendáriumokba sem.

Rejtett utakon– biciklitúra a Fiumei úti sírkertben
Budapest egyik legkülönlegesebb zöldövezete, a Fiumei úti sírkert számtalan különleges emlékművet rajt, közülük jó néhány hátsó, már-már erdős részeken található. Biciklitúránk során a sírkert ezen kevésbé ismert, ám annál több érdekes történetet őrző részeit keressük fel. A fákkal sűrűn benőtt utakon művészi síremlékek között tekerünk el, útközben őrangyalok, családi mauzóleumok és karcsú nőalakok titkait fejtjük meg.

Halhatatlan művészet – Szobrászok és szobrok
A sírkertben bolyongva úgy érezhetjük magunkat, mintha egy különleges szoborparkban sétálnánk, ahol neves szobrászaink alkotásaival találkozhatunk. Sőt, több képzőművészünk nyughelyét saját alkotása díszíti, mint a Pásztor János sírján álló, csillagok felé vágyódó női alak. A szobrok gyakran történeteket is mesélnek, sétánkon a kővé vált oroszlán, a hátrahagyott kalap-kabát és egy párka titkaira is fény derül.

Akiket feledésre ítéltek
Sétánk során bemutatjuk a Rákoskeresztúri Új köztemető 298-as 300-as és 301-es parcelláinak történeti hátterét, és néhány itt nyugvó mártír személyes sorsán keresztül áttekintést adunk az 1945 és 1959 közötti időszak Magyarországáról.

A Salgótarjáni utcai zsidó temető története
A Fiumei úti sírkert közvetlen szomszédságában elhelyezkedő, 1874-ben megnyitott Salgótarjáni utcai zsidó temető mind az ott eltemetett személyiségeket, mind pedig a temetőben létrehozott építészeti alkotásokat tekintve egyedülálló jelentőségű. A sírkert a magyarországi zsidó emancipáció hű lenyomata, valamint hazánk társadalom- és gazdaságtörténetének gazdag történelemkönyve. A séta során bejárjuk ezt a különleges atmoszférájú temetőt, megismerkedünk a kuriózumnak számító fal melletti mauzóleumokkal is.

Részletek és jelentkezés: http://fiumeiutisirkert.nori.gov.hu/sirkerti-setak

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2018. 09. 07. - 12:15 | © szerzőség: Gothic.hu