The Mission | 2023. 05. 10. | A38

Az ördög a megmondhatója, hogy a 90-es években méltán népszerű és Budapesten stadionos koncertet is adó The Mission milyen okból akar dupla koncertet adni a hajón - morfondíroztam még a pandémia előtt kicsivel. Aztán kicsit utánaturkáltam az ügynek és kiderült, Európa több városában így járják el a táncot, már igazán hamar teltházas eladásokat produkálva... Ahogyan alakult, idehaza sem számították el magukat, a bárka ezen a héten két ízben is kibillent egyensúlyából!

A csodás este előélete azért kicsit komorabban fest. Már nekilódult a The Mission turné 2021-ben, Wayne boldogan posztolta a fullrapakolt turnébuszt, de túlzottan messze nem jutottak, a covid átírta a terveket, a budapesti szeánsz is elvérzett a Koronán. Ha már az idei turné a Déja Vu címet viseli, az utánérzés az elmaradt koncert kapcsán sokakban lehetett fájó emlék.  Zárójelesen szúrnám ide a kihagyhatatlan történelmet, amikor a Budapest Sportcsarnokban a taxisblokád első napján lépett fel 1990 októberében a zenekar. Érezve Sopronban hogy gáz lehet, felszöktem egy hajnali vonattal Pestre. Pár óra múlva lezárták a kollégiumot, senki se ki, se be. Többen jeggyel zsebben szomorkodtak, jómagam is Budáról gyalog közelítettem meg a helyszínt.
Talán mégsem az maradt meg erősebb kontúrként bennem, hanem a (úgy rémlik) 2008-as Alcatraz-beli szólóestje. Volt a The Mission amúgy számtalanszor hazánkban, nem kellett igazán a szomszédba menni értük, jól is van ez így.

Ha a tavaly októbertől számítom a naptárat, elképesztő, ahogy esnek be a nevek. The Cure, a jubiláló New Model Army, majd Waters, és előttünk áll még a The Cult, Depeche Mode, Kraftwerk, valamint a The Sisters of Mercy is. Őszülő halántékom alatt lüktet a vér, olyan ez mint egy utolsó nekifutás? Elnézve ezeket a 70 felé tendáló művészeket, nincsen itt semmiféle Haláltánc, igaz volt ez szerda este Wayne Hussey-ra és a The Mission-re is: átütő erővel kicsit sem öregesen adtak egy bitang jó koncertet.

A koncepció a két estére az volt, hogy előre el nem árulva a páratlan és páros albumok ívét húzzák ketté, természetesen voltak kihagyhatatlan közös pontok is. Az első estére szavaztam, kiderült nem volt rossz a voks. Kedvencem a Gods Own Medicine, így nagy örömömre páratlan választás sikeredett. Újra élvezhettem a Wasteland, Severina, Dance on Glass, Garden of Delight dallamait, a majdnem 20 előadott dalból nem hiányozhatott persze a Butterfly on a Wheel vagy a Delivarence sem. Talán másnapról nekem a Blood Brother fáj legjobban, de nem lehetek telhetetlen. Igazi időutazásnak számított ez az este, márcsak azért is, mert a Missionben három eredeti tag, Wayne Hussey (ének, gitár) mellett Simon Hinkler (gitár) és Craig Adams (basszusgitár) is színpadon állt, mellettük tavaly óta Alex Baum dobol, de hát a dobos úgysem nagyon látszik. Ezzel a sületlenséggel és még mindig fülig érő szájjal várom a következő hónapok csodáit: And the Dance Goes On...

(fotó: Valovics Tímea)

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2023. 05. 13. - 11:21 | © szerzőség: Gelka