Susanna Clarke: Hollókirály

A Jonathan Strange and Mr. Norrell hét részes minisorozata még 2015-ben forgott, azóta is egyik kedvencemként említem. A történet ismerete után azonnal az adaptációul szolgáló könyvet kézbe venni nem túl szerencsés, így én öt esztendővel később bírkóztam meg Susanna Clarke Hollókirályával. Kellemes dulakodás volt számomra ez, bár elismerem, nem mindenkinek való.
Néhol túl dagályos és bő lére eresztett az első harmadában, kevésbé cselekményorientált, de megéri a fáradozást: a történet egyre lebilincselőbb és mágikusabb. Az angol mentalitás kicsit pellengérre állítva szintén jól áll a stílusnak, néhol a repülőcirkusz hasít át a londoni égbolt pamacs felhői között.
A fülszöveg az alábbiakban:
1806-ot ​írunk. Anglia minden erejét lefoglalja a Napóleonnal vívott háború, a gyakorlati mágia pedig már évszázadok óta feledésbe merült a szigetországban. De az egykoron oly nagyszerű varázslás történelmét kutató tudósok egy napon hirtelen felfedezik, hogy mégis van egy varázsló, aki a gyakorlatban igenis használja a mágiát: a Hurtfew apátságban, a világtól elvonultan élő Mr. Norrell. Amikor felkérik, hogy mutassa be tudását, Mr. Norrell varázslatot bocsát a Yorki katedrálisra, mire a szobrok beszélni és énekelni kezdenek. A hír villámgyorsan eljut Anglia utolsó szegletébe is. A mágus pletykáktól övezve Londonba utazik, ahol feltámaszt egy gyönyörű, halott fiatalasszonyt, majd a kormány kérésére beavatkozik a háborúba: szellemhajói halálra rémítik a franciákat.

Norrell azonban nem sokáig lesz egyeduralkodó mágus, mert felbukkan a briliáns, fiatal varázsló, Jonathan Strange. A jóképű és vakmerő Strange tökéletes ellentéte az óvatos és körülményes Norrellnek, aki ennek ellenére tanítványául fogadja őt. Strange is bekapcsolódik a franciák ellen vívott háborúba: Wellington Portugáliában harcoló csapatait segíti természetfeletti erejével. Strange-nek azonban nemcsak a hatalma, hanem az ambíciója is megnő. Mániákusan foglalkozni kezd az angol mágia megteremtőjével, a tizenkettedik század ködébe veszett Hollókirállyal. Strange a király keresése közben egyre veszélyesebb és vakmerőbb varázslatokba kezd, és így nemcsak Norrell-lel való barátságát sodorja veszélybe, hanem mindent, ami fontos számára. Susanna Clarke elegáns, szellemes és a legapróbb részletekig kidolgozott első regénye olyan utazásra viszi az olvasót, amit soha nem fog elfelejteni.


2020. 11. 02. - 07:08 | © szerzőség: Gelka