Mátyás Attila 50 | A38 | 2013. 11. 15.

Emlékeim végeláthatatlan csarnokában a régi porosodó polcok között megbújva rejtőzik egy mára már szinte elfeledett esemény amely még 1991 március végén történt. Az akkori magyar underground egyik legnépszerűbb formációja, a FUCK OFF SYSTEM éppen búcsúturnéját nyomta hazánkban, amikor Debrecen városában is tiszteletüket tették. Még csak jó pár hónapja ismerkedtem a dark és goth zenék világával, de azt már tudtam, hogy ez a csapat,becenevén az F. O. hihetetlenül jó dalokat írt, így mondanom sem kell, hogy szinte adta magát az alkalom, hogy legalább utoljára láthassam őket.

Az akkor 28 éves gitáros, énekes és zenésztársai teljesen elvarázsolták a hajdani I.P.K. /Ifjúság Politikai Központ/ közönségét, és még azon a nyáron vége is lett a zenekar pályafutásának. Azonban ez a gitáros, zeneszerző korántsem adta fel a zenélést, gondolok itt a dark - goth műfajok fekete falai mögül elindulva a dirty rockon át a gang metál húzós dallamain keresztül, aztán ismét megnyugodva, újra visszatérve majdnem az alapokhoz. Ez az ember akiről jelen esetben szó van Mátyás Attila /Matyi/, aki idén ünnepelte fél évszázados születésnapját. Matyi 1963. június 28-án látta meg a napvilágot Budapesten. A gimnázium és a zeneiskola elvégzése után 1986-ban alapította első zenekarát az F.O. System - et. Aztán, ahogy teltek-múltak az évek, sorban jöttek az új formációk is az életében, hiszen azóta nem egy csapat alapító tagjaként tartják számon. Az idén így télvíz elején viszont őt ünnepelhette a nagyérdemű egy egész estét betöltő koncerttel, ahol egy csokorba gyűjtve megelevenedtek a régi együttesei, az elnyűttnek egyáltalán nem nevezhető dalai és mindezek egy színpadra varázsolva. Megint egy péntek este, mondhatná az ember, de ez egy kicsivel mégis más, mint a többi megszokott hétvége kezdete. Hölgy ismerőseimmel együtt érkeztem meg a már sokat látott A38 hajdani ukrán felségjelű hajó kivilágított fedélzetére. Alig egy hónapja muzsikált itt a NEW MODEL ARMY, és tessék újabb sorakozót fújtak ma estére, ezúttal egy magyar underground est részesei lehetünk, amely igazi csemegékkel szolgál. Már említenem sem kell a forgatókönyv a szokásos módon zajlott, mint a korábbi ehhez hasonló rendezvényeken, mégis ez a mostani megmozdulás kicsit másnak tűnt, mint a többi. Olyan érzésem támadt, mintha visszarepültünk volna az időben, már a ceremónia elején. A régi arcok, akikkel együtt nőttem fel úgymond, akikkel együtt csináltunk történelmet, ha szabad ilyen kifejezést használnom – csak az idő szállt el felettünk, de tudom, mi nem öregszünk. Meglepő volt számomra, hogy mennyien érkeztek a vidéki városokból is erre az alkalomra. Úgy negyed tíz környékén kezdődik az első csapat a M.A.B. koncertje.
Matyi mostani zenekara erőteljesen a már szokott módon tolja a műsort, a dalok átütően szólnak, látszik a trió nagyon lelkes a felvezető körben, akiket most Farkas Töpi is kisegít gitáron. Öt szám, de mára ennyi, pedig már igazán belendültek a fiúk, ezt Matyi is érzi, de tudja, ma még sok tenni valója van. Szinte észrevétlenül történik az átfedés egyik produkcióból a másikba, gyors csapat logó csere a színpadon, amely ismétlődik majd minden váltásnál.
Közben egy halk aláfestő muzsika, szürkés-fehér fények, és már zajlik is a második rész, élőben az AGNUS DEI. Kezdetét veszi az időutazás. Az 1998-ban feloszlott és posztumusz lemezt kiadott banda, amely jóval meghaladta múltját, szintén fantasztikusan produkál a színpadon. A felállás a M.A.B. legénysége, Bense Sanyi /basszus/, és Gero Balázs /dob/ most kiegészülve egy régi taggal, Juhász Robival. A hangulat csodás, Matyin látni lehet, hogy most itt a második részben kapta el igazán a lendület, és ezek a régi szerzemények igazán bearanyozzák a produkciót. Hosszú idő után élőben hallhatom "Isten Báránya" tolmácsolásában kedvenc nótámat "A Fény"-t. A fellépésük nagyon jól sikerül, hiszen utoljára vagy 15 éve álltak együtt a pódiumon Matyi és Robi, és bár sajnos a többi régi tag hiányzott a ma esti jelenésről, az érzés, amit átsugároztak a publikumnak igazán csodálatos volt.

Aztán pár perc szünet után a füstgépek kavalkádjában felcsendül Ennio Morricone híres zenéje a "Volt Egyszer Egy Vadnyugat" című filmből, és beindul a hazai mocskos rock'n' roll brigád a SEX ACTION show műsora. A "Zuhansz Velem" című dalra egyszerre őrül meg mindenki, és jó értelemben mondva itt már elszabadul a pokol. Külön kuriózuma ennek a koncertnek, hogy az eredeti felállás koptatja újra a deszkákat : Szasza /ének/, Miksa /basszus/ Döglégy /dob/ és persze Matyi a gitárnál. Lehengerlő erővel és magabiztossággal nyomják a nótákat, és az első három albumról hallhatunk egy válogatást. A hangulat a tetőfokára hág, és az utolsó dal után a szűnni nem akaró tapsvihar és őrjöngés közepette még egy ráadást is elnyomnak a srácok, a "Vörös A Szád" klasszikust. Tudomásul kell vennünk azonban azt a szomorú tényt, hogy ez csak egy egyszeri ilyen alkalom körülbelül hét év után újra, és bizonyos, hogy nem lesz folytatása a továbbiakban a közös zenélésnek a srácok részéről. Itt azonban még nincs vége a mai estének, hiszen most veszi kezdetét az igazi zuhanás a sötét mélységbe, hiszen a fináléban itt a legendás F.O.SYSTEM.

A "Még" című dallal kezdenek és innentől kezdve már nincs megállás az extázis elsöprő viharáig. A doboknál az előző felállásból még mindig "Döglégy Zolee" a bőgős Jerabek Csaba és a másik gitáros Földi Tamás mellett természetesen Matyi a fő konferanszié. Csodásan szólnak a szerzemények, mint régi ódák a sejtelmes fekete semmiből előtörő halk sikolyok. Minden hang a helyén van, ahogy annak lennie kell, és a nagyérdemű elégedetten nyugtázza az utolsó felvonást is. Bár ismert tény, hogy ez a csapat is nagyon ritkán játszik már élőben, de a tavalyi PeCsa beli fellépésük után ez a mai visszatérés igazi kuriózumnak számít. Szinte el sem hisszük, hogy ilyen hamar eltelt ez a két óra, és ilyen fenomenális időutazásban részesülhettünk. A buli végén természetesen az összes zenész a színpadon és nagy tapssal köszöntik az ünnepeltet. Nos igen, 50 betöltött esztendő, 25 év zenei pályafutás eddig. Azt hiszem Matyi méltán lehet büszke azokra a dolgokra amiket ezen idő alatt véghez vitt,és erre a fantasztikusan sikerült estére úgyszintén, amely sokáig emlékezetes marad. A koncerten elhangzott dalok:

M.A.B.: Sohasem késő / Túl Közel / Csak Ennyi Volt / Úgy Mint Régen / Mindig Újra Kezded AGNUS DEI: A Tűz / A Csend / Az Eső / A Fény / Hordom A Jelet SEX ACTION: Zuhansz Velem / Már Nem Érdekel / Hallod A Hangom / Valami Vár / A Szerelem Démona / Vörös A Szád F.O.SYSTEM: Még / Nézz Rám / Hold / Lebegés / Ne Félj / Ne Gondolj Rám

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 11. 23. - 06:25 | © szerzőség: Papi