Zsinóron | Az élet fonala

Amikor hiszed, hogy végképp szabadultál rándulsz egyet nyakadon a hurok, fogva vagy a városban bármerre jársz ezernyi csiga húzta csík rengeteg emlék csapda sírni se bírsz már nem te vagy aki voltál nem az aki vagy pókok lesnek a sarokban kis marionett figura más kezében, fonalak irányítanak, szöknél a semmibe futnál remegve csak ne lássanak árnyék vagy aztán felemeled a fejed vállalva a neved s íme a zajban arccal előre taposnak nevető nézők a földbe. /Kurucz Hanna: Első harag/

Mire jó egy reklámspot? Leginkább semmire. Nekem, „fogyasztónak” az ingerküszöböm birizgálására legfeljebb. Meg hogy halkabbra vegyem a TV-t. De mint az alábbiak mutatják, az égben minden másképpen történik...
Amikor Anders Rønnow filmrendező éppen Prága felé repült a „Possessed” (Megszállott c. sci-fi/fantasy, a közelmúltban Magyarországon is vetítették a televízióban) c. film nevezésével, egy prágai bábureklám pergett a fedélzeti videón. „Elképzeltem, milyen volna, ha bábként látnám a világot, majd egy menekülős bábjelenetet rajzoltam modellnek. A báb végig egy fa tetején gubbasztott, mialatt több ezer zsinór sereglett köré. Úgy éreztem, ez egy óriási ötlet: olyan világ, ahol égig érő zsinórra fűzve emberek helyett bábokként élünk, és odafent, ahol a zsinórnak vége, ahol mozgatnak minket, mindannyian összeérünk.”
Anders megfogadta, ha nyer a Megszállott-tal, megrendezi a filmet. A dolgok úgy alakultak, hogy az álom megvalósult, a hetekben pedig már a magyar Art mozihálózat is műsorára tűzte az első nagyjáték-bábfilmet.

A történet maga egyszerű. A jó és rossz küzdelme, a főhős tapasztalatok szerzésén keresztüli jellemfejlődése, az igazi szerelem megtalálása. Árulás, bosszú, látványos csatajelenet, „happy-end”. Talán egyetlen gyengéje a nagyon is kiszámítható cselekménysor. Tara herceg holtan találja apját, Hebalon császárát. Minden jel az ellenséges Zeritek uralkodójára, a vérszomjas Zarára utal. Bosszút esküszik, és álruhában a hű Erito hadvezér társaságában elindul, hogy elégtételt vegyen apja haláláért.

De a lapokat a háttérből más keveri. A halott uralkodó hatalomvágytól fűtött fivére a gyilkos, s nagyon úgy tűnik, sikerül lépre csalnia a naiv herceget aki a kalandos vándorlás során megtapasztalja, mennyire nyomorúságos állapotok uralkodnak a birodalmi tartományokban. Cselszövés és ármány szegélyezi útját az ellenséges birodalom határáig, ahol foglyul ejtik. De senki nem az, aminek látszik. A valódi veszélyt megismerve az igaz oldalra állva készül a végső csatára…

Mindez egyszerűnek tűnik, a nyájas olvasó érdeklődését talán meg sem ragadná… Ám nem véletlenül nyert el a szóban forgó alkotás számos díjat. A 2005-ös Titanic Filmfesztivál közönségszavazásának nyertese, Catalán Nemzetközi Filmfesztivál, 2004: Citizen Kane Díj a legjobb rendezői teljesítményért; Az Európai Fantasy Film ezüst nagydíja – Külön elismerés –mindez domborítja érdemeit.
A dolgok blikkfangja a marionett bábukra* írt világban rejlik. Tim Burton „Corpse Bride”-ja már bizonyította, hogy az ún. stop-motion módszer, a digitális technika mellőzése is elvarázsolhatja a nézőt. Mindent meg is tettek ennek érdekében a bábművészek és a több száz filmszakember. A bábokat külön-külön 20 zsinórról 5 bábos mozgatta, az életszerű hatás érdekében.

Ami a legmegkapóbb, az a sajátos „zsinorógiai” teremtéstörténet, ami behálóz minden egyes mozdulatot és pillanatot. A fejzsinór, mint életfonál többféleképpen – a halál természetes vagy természetellenes módjától függően – hullhat alá. A házak tető nélküliek, látványosan lógnak (vagy merednek) a zsinórkötegek az ég felé, a felhők mögött rejlő teremtő által tartva.
A "Zsinóron" feltétlenül megér a Disney-monopol és anime-fantasy uralt mesefilmek világában egy másfél óra önfeledt kikapcsolódást.

*a marionett bábuk mozgatta előadás a színházművészet egyik ága, melyben a bábjátékosok által életre keltett és "beszéltetett" bábuk adják elő a történetet. A legrégibb a kelet-ázsiai, pálcával mozgatott bábu. A reneszánsz idején terjedt el a felülről zsinórral mozgatott marionett; a legfiatalabb a kesztyűs bábú, a zsákbábú (burattino).

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 11. 26. - 19:56 | © szerzőség: Gelka