Magyarság és nemiség metszéspontjai

"Nincsen szabály, mindent szabad"? - magyarság és nemiség metszéspontjai a goth színtéren

Sarah Martin 2002-es cikke, melynek címe "A gótikus kutatók nem járnak feketében" (Gothic Scholars Don't Wear Black), abból indul ki, hogy a Gothic Studies és a goth szubkultúra a gyakorlatban nem érintkezik egymással. A szerző amellett érvel, hogy mivel a korai gótikus szövegeket is társadalmi kontextusok viszonylatában értelmezzük, fontos lenne, hogy ez az elkülönülés a jövőben megváltozzon.

Az azóta eltelt években ez az igény teljesülni látszik: nem csak hogy egyre több tudományos igényű cikk, illetve tanulmánykötet jelenik meg szubkultúráról, de az ezeket készítő kutatók egy része (pl. az amerikai Joshua Gunn, a szubkultúrakutatásban új irányokat kereső, angol Paul Hodkinson, vagy a lengyel Katarzyna Ancuta) maga is bennfentes, akik személyes tapasztalataik által is alátámasztják: ez a színtér kiemelt jeletőséggel bír a társadalmi nemek kutatása szempontjából is. Jelen dolgozat is ehhez a tendenciához kíván csatlakozni: a kérdőív összeállítását illetve a kiértékelést jelentősen befolyásolta saját, több mint tíz éve tartó kötődésem a színtérhez.

Antoni Rita (Szegedi Tudományegyetem) tanulmányának egésze letölthető itt.

A cikkhez kapcsolódóan Antoni Rita és Gál Attila  "A romantikának nincs vége, elvágyódók mindig lesznek" - A szubkultúra-kutatás új útjai és a mai magyar goth színtér" írása megtekinthető itt.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2014. 03. 04. - 08:29 | © szerzőség: Antoni Rita