The Fair Sex

A korai nyolcvanas években, amikor a szubkult waverek és gruftik egyre nagyobb tábort alakítottak, és olyan bandák kezdtek betörni a szcénába, mint a Sisters, a Skinny Puppy vagy a Front 242, az első ipari csapatok egyikeként alakult meg a The Fair Sex nevű német industrial banda Essenben.

Eleinte nem kívántak se szintit, sem dobgépet, sem egyebet használni, de az évek során egyre jobban bekerült zenéjükbe az elektronika. Igazán eklektikus formáció, az EBM, gothic, a wave és a rock egybeolvad zenéjükben, aminek fő, hangszeres elemei a gitár és a szintetizátor. Az eredeti összeállásban L’O (gitár), Myk (ének), Blonder (billentyűk), A. Bang (dob) és Rascal (basszus, vokál) voltak tagjai.
1985-ben már felléptek a helyi klubokban, olyan számokkal mint pl. a Bushman, ezekkel kezdtek el nevet szerezni maguknak. 1986-ban alkották meg a The Black Anger c. számukat, ami jóformán hitvallásuk is lett. Első két maxijuk 1987-ben jelent meg, ezek a Divine Service (márciusban) és a Bushman (októberben) voltak, majd debütáló albumuk a The House of Unkinds 1988-ban. (Ezek mindegyike a Last Chance Records által).

1988 során hangzásuk egyre sötétebb, agresszívebb ill. komorabb, ami hallatszódik az ugyanekkor született Demented Forms nevű albumukon (Ramon Creutzer gondozásában megjelenve). Ezt a hangulatot tetézte tovább, hogy dobosuk, A. Bang 1988 novemberében, az egyik augsburgi koncertjük közben meghalt.
Nagy törés volt a tragédia a zenekar életében, ezután 91-ig kellett várni visszatérésükre. Ekkor két CD-jük, a Bite Release Bite és az Oddities jelent meg, és két maxijuk: az Alaska/Outraged And Moved és a Toys, emellett számos emlékezetes koncertet is adtak. Karrierjük csúcsa ekkor volt, 91-92'-ben (a Spell of Joy is 1992-ben született). Ekkor volt egy évnyi szünetük, mivel a Testify (aggro/industrial metal) nevű side-projektjükön dolgoztak.
1994/1995-ben a Labyrinth-tal tértek vissza, és új tagokkal kiegészülve: Moses W. (gitár), Lydia (gitár), Miss Bliss (vokál), Stefan Kaiser (billentyűk). Az 1995-ös The Fair Sex turné után az együttes

 

feloszlott. Az együttes tagjai különböző side-projektjeiken dolgoztak, mint a már említett Testify, vagy a Nice Gods Bleed, 1 AM zenéin.
1999-ben az eredeti tagok újra összeálltak, és első demóikból összerakták az Under Unveiled Sun-t, egy kiadatlan minilemezt. Majd az igazi élő visszatérésük 2001-ben volt a Wave Gothic Treffenen, Lipcsében. 2001/2002 telén csatlakozott a bandához a Testify gitárosa, Kullf. 2002-ben megjelentették a Lost Trances of the Far Side című számot. Tavasszal csatlakoztak a Festival of Light & Darkness 2002 line-up-jához. A Girls Under Glass-el és NCOR 8-al közösen 8 koncertet adtak Németországban. Ezután a zenekar és Mathias Black folytatták az új albumot, ami 2003 augusztusban meg is jelent.

Különböző cikkekben azt írták: „Az új album, a TFS öl!”. Könyörtelenül jó kritikákat kapott. A lelkesedés találkozott az underground hősökkel és a táncoló tömeggel. Sokan ezt az albumot tartják a legjobbnak tőlük. A TFS c. album 3. helyen szerepelt a DAC-on (német alternatív zenei lista). Az új anyaggal részt vettek a Legend United II Tour-on a The Invicible Spirittel és a Psyché-vel szeptemberben.
2003-ban kiadtak egy remix EP-t, a Get Out Off My Head c. szám négy verziójával, amit Tim Schuldt, Michael Zöller, Ramón Creutzer, Sir Raze és a Rotersand segítségével kreáltak februárban.
Júniusban megjelent egy Best of Compilation első része Thin Walls – Part I címmel, amin a legnagyobb számok mellett szerepelt egy kiadatlat track és egy video is.
2003-ban, 2004-ben is részt vettek különböző fesztiválokon (GothAM, WGT [főzenekarként], Secret Garden), és rengeteg koncertet is adtak. A tagok közé újra bekerült közben Lawrence (gitár) és Lydia (basszus), aminek jó hatását 2004-ben a Mera Lunán lehetett látni.
2004 nyarán a The Fair Sex és a The Invicible Spirit kooperálni kezdtek, ősszel került boltokba az utóbbinak első önálló lemeze, ill. a The Fair Sex-nek a Thin Walls – Part II című albuma. Az első három albumuk összegyűjtésével ünnepelték fennállásuk 20. évfordulóját.
2005-ben még felléptek Lipcsében, a WGT-n, ugyanekkor a Skinny Puppyval is Bochum-ban, jelen pillanatban a TFS tagjai egyéb projekteken dolgoznak, a korább említetteken ill. másokon.

Már csak meg kell várni, mikor támad kedvük újra összeállni!

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 02. 18. - 13:00 | © szerzőség: Timi