Vérehulló fecskefű

Azóta, hogy leáldozott
Az a nap, itt mi változott?
A szikla omlott pár vonalnyit,
S a gyom, amely virít, meg elnyit,

A dercefű s a fecskefű,
Melyhez a kóbor kecske hű,
Most is csak úgy hullatja sorra
Laza szirmát az úti porra
(Tóth Árpád: Erdőszél)

A NÉV
Latin név: Chelidonium majus
Népies nevek: herbafű, vérehullató fecskefű, fecskefű, fűvér, vereslőfű, vérrel harmatozó fű, aranyfű, arannyal versengő, cinadónia, cinandó, cinadógódric, kecsketej, gódavére, gódirc, kutyatej, mennyei ajándék, rántófű, vérrelharmatozó versellőfű, vérhullatófű.

RENDSZERTANI BESOROLÁS
Nemzetség: Chelidonium
Család: mákfélék (Papaveraceae)

MORFOLÓGIA, ELTERJEDÉS
A fecskefű a mákfélék családjába tartozó kétszikű növény, húsos vörösesbarna gyökértörzse van, általában fél méter magas, de elérheti az 1 métert is. Szárnyasan szeldelt levélalakja van, ami ferdén tojásdad lekerekítésű. Sárga boglárkavirágzattal bír, amin négy szirom, sok porzó helyezkedik el. Hengeres toktermése van, szárát megtörve narancssárgás tejnedv csooran ki. Magvai feketék vagy olajzöldek. Áprilistól októberig virágzik. A növény gyakori előfordulású, kertekben, erdőszélen és parlagon mindenhol felbukkan, akácosokban előszeretettel tanyáz. Sokan gyomnövénynek hiszik.

HATÓANYAGTARTALOM, HATÁS
A növény chelidonint, gyantát, protopint, chelerythint és növényi savakat tartalmaz. Az egész növény felhasználható, gyökérzetéből a gyökérdrog (radix), virágzáskor a föld feletti részből a herbafű készíthető. Mintegy 30 alkaloida található benne. Egyes részeinek morfinszerű hatást tulajdonítanak. Gátolja a sejtosztódást, fehérjéket bontó tulajdonsággal is rendelkezik. Csalánnal és bodzával teakeverékként leukémia ellen alkalmazható. Fokozza a máj, vese, emészőmirigyek kiválasztását. A sárgaságot gyorsan megszünteti borba áztatva. Vértisztíó hatású. Összehúzó és fájdalomcsillapító tulajdonsággal is bír. A kozmetikai ipar fejkorpásodásra, a jelenlegi kísérletek alapján nagy jövője van a neurológiai gyógyítás területén.

NÉPI GYÓGYÁSZAT
Közismert hatása, hogy szemölcsre kenegetve hatékony ellenszer. Ugyanígy a vadhúsra is alkalmazható, de a hiresztelések ellenére anyajegyre hatástalan, sőt kártékony lehet. Már a XIX. századtól szembetegségekre használják, gyengénlátás javítására, a látószerv nyugtatására, de szürke hályogra is. Házi patikánkban tea, tinktúra, kenőcs, sőt bor is készíthető.

KULTÚRTÖRTÉNET, NÉPHIT
Görög eredetű neve a fecskékre utal, a néphit szerint ugyanis eme madarak megjelenésekor kezd virágozni. Úgy is tartják, a fecskemama ezzel csepegteti a fájó szemű fiókáját.

Forrás: Wikipédia, Egészségkalauz, Zaol
 

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2015. 01. 30. - 07:50 | © szerzőség: Gelka