Látogatás egy dark szórakozóhelyen

A főváros legismertebb dark szórakozóhelye Csepelen található, a Voodoo klubban (másik ismert dark-goth hely a Marco Polo klub, szintén Budapesten). A Voodoo klub otthont ad más zenei stílusoknak, szubkultúráknak is, kéthetente szombat éjszakánként rendeznek itt zenés-táncos esteket darkok számára, Nekromantika néven. Többnyire lemezlovas szolgáltatja a zenét, néha fellépnek meghívott hazai zenekarok is. Az Interneten megtalálható a rendezvény programja, itt említik, hogy átlagosan 200 ember látogatja a helyet ezeken a szombatokon.

Egy, a HÉV végállomásától pár percnyi sétaútra található épület ad otthont a Voodoo klubnak. Ahogy sétálunk a klub felé, az éjjel-nappali boltnál kisebb csapatokban állnak, az ott vásárolt alkoholt isszák és beszélgetnek a többségében fekete ruhába öltözött fiatolok. Innen fák közt kell átvágni az épület bejáratához. Korábban kétszintes bérház volt, már nem laknak benne. Az egyik lakást alakították át szórakozóhellyé a tulajdonosok. Miután a romos lépcsőházban felbaktatunk az első emeletre, ott kifizetjük a belépőjegyet és belépünk egy lakásajtón. Furcsa érzés, olyan mintha "házibuliba" érkeznék. Bent félhomály és hangos zene fogad. Az ajtóhoz közelebb a bárpult, amelyet többen körülállnak. Ruháinkat letehetjük, s dönthetünk, a fal mellett leülünk, vagy a tánctérre megyünk. Maga az egész klub kb. 80 m2, ehhez tartozik egy nagy erkély és a ház körüli kert is. Az enteriőr markáns koncepciót tükröz: a falak zöld színűek, egy sűrű erdő képét festették rájuk és plafonig érő igazi fatörzsek, ágaik teszik életszerűbbé a hangulatát. A tánctér épp ezért olyan benyomást kelt, mintha egy sűrű erdő tisztásán lennénk, amelyet halvány fény világít be. A sajátos hangulatú dark-goth zenékre fekete ruhás fiatalok táncolnak, egészen különleges koreográfiával, amihez foghatót máshol nem tapasztaltam. A fiatalok leginkább magukban táncolnak, akkor is, ha kisebb csoportokat alkotnak a táncparketten. Leginkább a lassú mozgások dominálnak, de ez a zenétől függ. Jellegzetes mozgás, amikor egy helyben állnak és előre hátra lépegetnek, a karok időnként lassan kígyóznak, olyan benyomást keltve, mintha szakrális jelentősége lenne a mozdulatoknak/1/. A zene helyenként sámándobok hangzását és ritmusát idézi. Mintha egy strigarium conventus, boszorkányszombat nézői lennénk/2/.
A fiatalok vagy beszélgetnek a bárpultnál, esetleg táncolnak. Láthatóan jó páran ismerik egymást, az érkezők sokakat köszöntenek. Ezt megerősítették a beszámolók is. Legtöbben hosszú ideje járnak a klubba, legalább látásból ismeri egymást ez a pár száz fiatal, aki megfordul itt. Jó pár személy mind az öt alkalommal felbukkant, amikor résztvevőként jelen voltam.
Körülnézve láthatjuk, hogy az átlagéletkor 20-25 év között van, a fiúk és lányok körülbelül egyenlő arányban jelennek meg, de vannak, akiket picivel több ideig tart besorolni a nemi kategóriák alapján (pl. hosszú haj, bő ruhák, alapvetően nőies táncmozgás miatt). Láthatunk pár idősebb férfit és nőt, goth ruhákban, ők valószínűleg azt a generációt képviselik, amelyik a `80-as évek végén, `90-es évek elején csatlakozott a mozgalomhoz. Van néhány - külsőségek alapján - kirívó személy (pl. kockás ing, farmer), akik vagy az elég népes biztonsági személyzethez tartoznak, vagy jó barátság fűzi őket egy vagy több dark-goth személyhez, s eljöttek a klubba.
Ha jobban megfigyeljük a fekete ruhás fiatalokat, fel fog tűnni, hogy markáns különbségek vannak ruha és ruha közt. Vannak olyanok, akik fekete, mintás pólóban és sötét nadrágban vannak, ők akár egy "mezei" rockkoncert közönségéből sem tűnnének ki. Vannak azonban, akik igényesen megkomponált öltözetben jelennek meg. Van egy olyan jelentős számú - többnyire - lány réteg, akik igényes, koromfekete bársony, tüll ruhákban vannak, ha épp fénynél látjuk az arcukat, látszik az igényes (de az átlagosnál "dúsabb") sminkelés. Hajuk szinte kizárólag koromfekete (esetleg szőke). Sok interjúban előbukkan a "méltóságteljes", vagy "ünnepélyes" jelző, amikor a dark-goth érzés, lét lényegét említik az interjúalanyok. Nem nehéz összekötni ezt a csoportot/3/ ezzel az attitűddel. Úgy tűnik, mintha megadnák a tiszteletet a helynek, vagy az alkalomnak. A dús cigarettafüst ellenére lehet érezni a parfümillatot körülöttük.

/1/ A tánc mint szimbólum olyan ősi eredetű, mágikus cselekvésként is értelmezhető, amely az istenséggel való azonosulást kívánó lélek szellemi mozgásának térbeli ábrázolása (HOPPÁL ET AL. 213. o.)
/2/ L. GINZBURG, C (2003): Éjszakai történet. A boszorkányszombat megfejtése. Európa Kiadó, Budapest.
/3/ Ezek a lányok (és fiúk) tapasztalatom szerint gyakran főiskolások, egyetemisták. Találkoztam köztük pszichológushallgatóval, könyvelővel, leendő pedagógussal is a helyszínen.

Ősz, mindörökké - Bevezetés a dark-goth világba (Egy szubkultúra pillanatfelvétele)- Szociálpszichológiai műhelymunka; részlet.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 09. 02. - 16:21 | © szerzőség: Kis Gábor