Corvus Corax

Jó pár évvel ezelőtt elszalasztottam a lehetőséget; a győri MédiaWave fesztiválon lépett fel a Corvus Corax együttese. Azóta új lemezzel lépnek már a közönség elé. A "Viator" majd a félévente-évente kiadott sorlemezek minden várakozást felülmúltak, tradicionális hangzásuk ellenére betörtek az independent lemezlistákra is. A hatalmas siker oka belőlünk emberekből fakadhat; ösztönösen nyúlunk vissza gyökereinkhez, valami ősit, eredetit keresünk - s kutatva a Coraxban mindezt megtalálhatjuk.

Utba magazin:- Különböző nyelveken énekeltek. Beszélitek is ezeket a nyelveket mind?

Andreas: - A dalokat eredetiben énekeljük, ahogy azok felbukkantak provánszi, ó-francia, ó-német, ó-arab, latin nyelven. Vannak tanács-adóink a dalok jelentéséhez, ők középkort tanulnak a Humbold Egyetemen Berlinben. Segítőink még papok és nyelvész-tanulók. Sajnálatos, de mi nem beszélünk ezeknek a nyelveknek mindegyikén túl jól.

- Honnan szereztétek a kosztümjeiteket?

- Korabeli festményekről rajzoltuk le a ruháinkat, majd nem egyet mi varrtunk meg. A frizuránk szintén a középkorból vett, még ha ez hihetetlenül is hangzik! Mindig is voltak extrémebb hajviseletek, gondolj csak a mai punk-tarajokra, vagy egy borzasztó hosszú szakállra...

- Mesélnél nekünk többet ezekről a gyönyörű hangszerekről?

- A fúvós hangszereket magunk készítjük középkori hangszerek rajzait felhasználva vagy élőben vizsgálgatjuk a múzeumokban. Más hangszereket olyan emberek segítségével csináltatjuk, akiknek ez a szakmája. Ilyenkor mi is részt veszünk a tervezésben és fejlesztésben. Kiadványainkban részletesen olvashatsz a hangszereinkről. A dudák sok síppal vannak felszerelve, ahogyan az a középkori használatban is volt Németország közepén. A legtöbb dob török vagy arab vidékről származik, némelyiket ott vásároltuk. Bizonyosak vagyunk abban, hogy az általunk használt hangszerek mindegyike ugyanolyan, mint amilyet a középkorban használtak!

- Rengeteg fesztiválon találkozni veletek. Milyen előadással készültök a közönségnek?

- A legtöbbet középkori fesztiválokon lépünk fel, de vidéki vagy falusi rendezvényeken (kastélyok közelében) is szívesen játszunk. Ahol mi zenélünk, rendszerint akrobaták és kézművesek is megmutatják tradicionális művészetüket és mesterségüket. A programunk jól variálható, így a koncerttermektől a klubokig bárhol fel tudunk lépni.

- Hatalmas siker övezi minden fellépéseteket. Bizonyára rengeteg meghívást kaptok mindenfelől...

- Németország minden nagyvárosában játszottunk már, de vidéken is sokfelé. A legnagyobb fellépéseink a Kaltenberg kastélycsarnoknál, a bielefeld-i Sparrenburg fesztiválon valamint a Középkori Zenei Fesztiválon vannak. Külföldre is rengeteget járunk, például részt vettünk a Skótdudák Nemzetközi Fesztiválján Csehországban vagy Saint Chartier-ben Franciaországban. Aztán rendszeresen fellépünk Avignon-ban és a Velencei Karneválon...

További információk a zenekarról: http://www.corvuscorax.de/

UTBA magazin, fordította Kiss Zsófia

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 11. 25. - 07:46 | © szerzőség: Gelka