Kérdések

- Amennyiben másnak érzi magát, az miben nyilvánul meg?

Az általam legtipikusabbnak tartott és a legtöbbször előforduló válaszok közül emeltem ki néhányat, olyanokat, amelyekben magukról írnak:
- „Különc életfelfogás, életmód, vallás...”
- „Megpróbálok nem beleolvadni a tömegbe, nem akarok eggyé válni a semmivel, próbálok gondolkodni és segíteni másokon, hogy ne menjünk el szó nélkül a dolgok mellett. Nyitott vagyok mindenre általában.”
- „Nonkonformista vagyok.”
- „Nem nézek TV-t, nem érdekel az aktuális trend, és olyan zenét is képes vagyok élvezni, amitől mások a falra másznak. Továbbá nem cigizem, nem iszom, és nem értem, miért van az, hogy szinte már kötelező ezeket csinálni, ha az ember bulizni megy. És nem tartozom sehova.”

és olyanokat, amelyekben más emberekhez viszonyítják magukat:
- „Sokszor nem találom a helyem a világban, olyan dolgokhoz vonzódom, amit a legtöbb ember morbidnak, vagy "beteges"-nek ítél.”
- „Abban, hogy máshogy néznek rám az emberek, és máshogy is érzek, mint a nagy "átlag".”
- „Fölötte állok az embereknek, vagyis így érzem. Nem, nem becsülöm le őket, egyszerűen csak gondolkodom, és szabaddá teszem magam a dolgoktól, érzésektől, amik megbéklyóznak.”
- „Általában nincsenek oda értem az emberek, nem érdekelnek olyan dolgok, amelyek sok embert igen. pl beszéljünk a fiúkról, legyünk képmutatóak stb.”
- „Nem nyalom be, amit a média próbál belesulykolni mindenkibe. Azt a zenét hallgatom, amit szeretek, nem pedig azt, amire azt mondják, hogy ez a jó.”
- „Az emberek félnek tőlem a kinézetem miatt, és egy kicsit se értik meg a dolgokat, amiket szeretek. Örülök, hogy azért van egy kisebbség, aki elfogad, de eléggé elütök az átlagtól minden téren.”

Saját másságuk meghatározásában lényeges elemek a „másként” gondolkodás, a nyitottság és a trendektől eltérő, alternatív, különc és nonkonformista életvitel. A többi emberekhez képest másságuk olyan dolgok kedvelésében nyilvánul meg, amelyet a társadalom többi tagja nem ismer el és nem fogad el. Másság tudatukat erősítheti, hogy érzékelnek bizonyos jeleket, pl. „máshogy néznek rám”, „nincsenek oda értem az emberek” vagy „félnek tőlem”, és csak egy szűk réteg fogadja el, érti meg őket.

Befolyásolta-e valamilyen jelentős életesemény, hogy bekerült a szubkultúrába?

A legtipikusabb és a legtöbbször előforduló válaszok közül emeltem ki néhányat, olyanokat, amelyekben a bekerüléshez pozitív élmény kapcsolódik vagy nem történt jelentős életesemény:
- Megvilágosodtam. Koncerten.”
- A világ 69%-a nem képes elfogadni azt, aki több, mint a másik. A darkok egyenlők.”
- Nem, mindig is ilyen volt a gondolkodásom, csak akkor még nem ismertem annyira ezt a kultúrát.”
- Ez furcsán fog hangzani, de egy kocsmában ismertem meg sok ilyen embert, és általuk a zenéket és minden mást, de semmi jelentős "fordulópont" nem volt az életemben, ami elindított volna ezen az úton.”
- Nem igazán. Ez az évek folyamán egyre inkább kialakult bennem. Minél jobban megismertem az embereket, minél többet tapasztaltam a világból...azt hiszem ennek hatására.”
- Másnak lenni, és ugyanakkor tartozni valahova.”
- A helyem kerestem/keresem a világban, és mindig is jobban szerettem az alternatív megoldásokat, mint amiket készen kapok. Bár tény, hogy a 'dark' stílust is készen adják...”
- The Cure koncert és a Fekete Lyuk tett rám erős hatást, fokozatosan alakultam.”
- Amikor találkoztam a dark zenével, úgy éreztem, haza érkeztem.”

és olyanokat, amelyekben a bekerülést negatív töltetű életesemény befolyásolta:
- Depresszió.”
- Csalódás az emberek egy részében.”
- Csak annyi, hogy az egész életem teljesen tönkrement, pszichiátria betegségek stb.. de ezt megelőzte fél évvel, az hogy "gót lettem".”
- Családi viták talán, meg az ízlésem átfordult.”
- Az én esetemben események láncolatáról van szó.”

Nagyobb arányban kellemes élményük van a szubkultúrába kerülésről vagy nem kötik jelentősebb életeseményhez azt. A legtöbbjüknél a szubkultúrára találás hosszú folyamat volt, már kialakult bennük a dark mentalitás, a zene szeretete, de egyedül érezték magukat. (lásd még: IV.kérdés) Kisebb arányban vannak azok, akiknek a bekerülés idején magánéleti gondjai voltak, csalódások érték vagy depresszív hangulat jellemezte.

Mit jelent neked, hogy dark vagy?

A legtipikusabb és a legtöbbször előforduló válaszok közül emeltem ki néhányat:
- „Tartozás egy olyan közösséghez, akik megértik furcsaságaim, nem lepődnek meg a zenei ízlésemen, akik közt igazán jól érzem magam. Olyan témákról is beszélni-beszélgetni(!), amiket mások nem tartanak fontosnak, nem érdekli őket vagy nem értik.”
- „Méltósággal, elegánsan viselni a világ bajait, és felfedezni egy másfajta (átlagosan nem szépnek tartott) szépséget.”
- „Kreativitásom sokkal sötétebb módon nyilvánul meg, mint másoké (vannak kivételek). Öltözködésem és életfelfogásom a többség darknak titulálja.”
- „Vonzódom a világ sötét oldalához, érzékeny vagyok, utálok átlagos lenni, úgy élni az életemet, ahogy a többi ember. Én itt megtaláltam a helyem.”
- „Nem jelent semmit, de ezt a szót sütik a másképpen gondolkodókra.”
- „Másképp gondolkodom, nem félek a dolgok morbid oldalát is megnézni, nem félek a szomorúságban elmerülni.”
- „Azt, hogy a szórakozás és az értékeket létrehozó művészet egyesül, ezáltal egy egységként élem meg már fiatal korom óta. A szórakozás intellektuális kielégülést is hoz.”
- „Dizájn. Forma. Humor és irónia. Majdnem legálisan képzelhetem magam vámpírnak. :)=”
- „Szeretek dark lenni és szeretem a dark embereket, sokkal érzékenyebbek vagyunk, és nagy hatással vagyunk egymásra. Bár elég sokan megnéznek a 'feketeségem' miatt, és valószínűleg vagy nem tetszik nekik, vagy túl feltűnő vagyok, én szeretem ezt, és amióta ilyen vagyok, sok dolgot másképp látok, azt hiszem igazságosabban. Szépnek látom a dark embereket. Mások, mint a többiek.”

Látható, hogy a szubkultúra tagjai milyen pozitívan viszonyulnak a csoporthoz. Fontos számukra a valahová tartozás élménye, hogy olyan közösség tagjai lehetnek, amely elfogadja őket olyannak, amilyenek. Ezek alátámasztják a szubkultúra elsődleges és referencia csoport voltát és azt, hogy a szubkultúra tagjai egyértelműen úgy tekintenek magukra, mint egy spontán választott csoport tagjai.

Deviánsnak minősített viselkedésformák Magyarországon, A dark-gothic szubkultúra bemutatása- Szakdolgozat; részlet.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 09. 12. - 13:31 | © szerzőség: Kelemen Anett