A gothic szubkult. eredete külföldön

"Az emberi lénynek akkor vannak gyökerei, ha a valóhoz aktív és természetes módon vesz részt egy olyan közösség életében, amely megőriz valamit a múlt kincseiből és sejt valamit a holnapból."

(S. Weil)

Egyesek a dark szubkultúra eredeteit a beatben vélik felfedezni. Ugyanis míg Reagan elnök "új Amerikája" a '80-as évek elején bizakodva tekintett előre, és várta a szebb jövőt, addig egy kis csoport, akik "X generáció"-nak, vagy "generation X"-nek, nevezték magukat, (Billy Idol zenekara után) a múlt felé fordultak, a beat nagyjaihoz hasonló életstílust éltek, és sajátos művészi kifejezésformákat kerestek. Ezen időszak egyik kiemelkedő vezéregyénisége Billy Idol, akinek a nevéhez olyan kultuszdalok fűződnek, mint a "Rebell Yell" vagy a "For my sweet 16".
A szubkultúra amerikai ágának eredete valóban gyökerezhet itt.

Európában azonban másfajta folyamatok zajlottak.
A legvalószínűbbnek az látszik, hogy a dark európai ága a '70-es évek közepe és vége felé végleg kifulladó punkból nőtt ki, annak is értelmiségi részéből.
Ekkor kezdett megszilárdulni az új középosztály, elválasztva egymástól eddig szoros kapcsolatban álló társadalmi rétegeket, melyeknek "gyermekei elhagyatva érezték magukat, erős instabilitás-érzésük és identitásválságuk volt. Nem tudtak megbékélni a társadalom új értékeivel, amit megpróbáltak rájuk erőszakolni." Az összezavarodott és identitást kereső fiatalok egy kreatív része elkezdte kialakítani saját szociális rendszerét.
(www.blood-dance.net/goth nyomán)

A haldokló punk két ágra szakadt az "Oi!" és az "anarcho" punk csoportokra, de ezek már mind ideológiailag, mind zeneileg megkoptak, nem tudtak újat nyújtani, közönségesek, nyersek lettek, így örömmel fogadták a felbukkanó bandákat, amelyek zenei stílusa még sok punk jelleget őrzött. "A dark megpróbált a legelviselhetőbb örököse lenni a punknak, de annak energiája, dühe és felfordulása nélkül." Innen a korai dark színtér elnevezése: "pozitív- vagy post- punk". A szöveg és a megjelenés változott, de még mindig -egyértelműen és felismerhetően- "punkos", inkább nevezhető a punk egy alosztályának, mint önálló keretekkel rendelkező szubkultúrának.
Érdekes hatása volt dark alakulására az "új romantikusok"-nak ("the new romantics"), akik eredetileg a durva és férfias punk irányzat ellen léptek fel. Stílusosak, választékosak voltak, de hamar széles körben népszerűek lettek, és a divat fő vonala beolvasztotta őket magába. A legnagyobb probléma mégis az volt velük, hogy zeneileg túlságosan slágerorientáltak, a dark pedig pont a nagyipari slágerzene ellenzője, amibe '81-ben az "új romantikusokat" is beleértették...
Ezzel a divatossággal nem tudott mit kezdeni a punk, de még a kialakulóban lévő dark sem. Az ily módon polulárissá váló irányzatot az egész alternatív világ megvetette. "A média azonban, mivel mindeddig nem talált jobb elnevezést, felkapta az "új romantikus" címkét." Az identitásukat építgető szubkultúra tagok, nem érezvén közösséget velük, csak "poseur"-nek ("pózoló") hívták őket. A közvélemény előtt pedig "antipunk"-ok voltak, akik "felváltották az ápolatlant elegánsra, a közönségest értékesre." Valójában az "új romantikusok" többek, mint olyan fiatalok, akik beleszámítottak a punk tágan értelmezett körébe. A történelemben ritkán tapasztalható fordulatot indítottak el, emellett félelmetesen jól tudták használni, és kihasználni a médiát, oly módon, hogy az első időkben létjogosultságukat is csak neki köszönhették. Kicsivel később sokan közülük a dark szubkultúra részévé váltak.
(www.uk.people.gothic nyomán)

Végül, tagadhatatlanul érezhető mind a korai, mind a későbbi dark zenén és megjelenésen a '70-es évek "glam"-jének és "underground rock"-jának (pl.: David Bowie, Doors, Velvet Underground, Slade, T Rex, Queen, Kiss) hatása.
(www.scathe.demon.co.uk/histgoth.htm nyomán)
Összefüggésbe hozható még a dark szubkultúrával két rövid életű zenei irányzat: a "Futurist" és a "Psychobilly".
Az előbbi az avant-garde elektronikus zene egy alága, melynek zenei kereszteződési pontjai voltak a növekvő dark zenei színtérrel. 1980 táján használta a média előszeretettel ezt a kifejezést a Joy Division, Gary Numan, a Blancmange, a Human League és Iggy Pop zenéjére. Sokan, például a Blancmange is, tiltakoztak az ellen, hogy zenéjüket evvel a szóval illessék, míg mások, például a Depeche Mode, inkább beleegyeztek ebbe a címkébe, minthogy rájuk süssék: "új romantikusok". Dave Gahan: "Számomra a "futurist" a punk rock kibővülése. De hívjatok mindet, ahogy akartok! Ultra pop. Futurist, disco. Bárhogy, amíg az nem "New Romantic"!"
Az utóbbi egy bizarr, mutáns hibride a punknak és a rockabillynek. Az első tisztán psychobilly banda a Meteors volt, mondhatni az egész psychobilly színtér körülöttük szerveződött. Néhány "punkos" gót bandának volt psychobilly-s "beütése", például az Alien Sex Fiend-nek, a Sunglasses After Dark-nak és a Cramps-nek. A követők sokszor úgy néztek ki, mint a képregények vagy a "ketchup-fröcskölős" horror filmek szereplői, és "türelmesen várták az utolsó buszt a Zorch planétára."
(www.scathe.demon.co.uk/histgoth.htm nyomán)

Deviánsnak minősített viselkedésformák Magyarországon, A dark-gothic szubkultúra bemutatása- Szakdolgozat; részlet.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 09. 11. - 12:54 | © szerzőség: Kelemen Anett