Olvass bele beszámoló

Pilinszky János kilencven éve, 1921. november 25-én született, halálának (1981. május 27.) idén volt a harmincadik évfordulója. A Memento Mori Közhasznú Kulturális Egyesület november 25-én a budapesti Vízraktérben emlékestet szervezett képzőművészek, zenészek és egy irodalmi folyóirat együttműködésével.

A Fő utcai Király Fürdő tömbjében található a Vízraktér kulturális helyszín, ami otthont adott a Memento Mori Pilinszky-emlékestjének. Egy fedett és fűtött kicsiny átriumban felállított színpadon először a főszervező Memento Mori részéről Szelevényi Gellért köszöntötte az érdeklődőket, majd következett a bensőséges hangulatú műsor (az emlékezés intimitásával).

A Pad, irodalmi és művészeti folyóirat képviseletében Fenes Tibor adta elő Dicső Zsolt Pilinszky-parafrázisát – Te győzz le –, majd szintén „a pados” Gulya István olvasta fel Alkony asszony – Szentimentális neo-noir című prózáját. Őt a lap részéről Puskás Tibor követte Nyugalom című versével, illetve haikuival.

A Pad egy szekszárdi kiadású, nívós irodalmi-művészeti folyóirat ínyenceknek, amelyet 1997-ben alapított Jankovics Zoltán, további szerkesztői: Dicső Zsolt és Gulya István. A kulturális periodikában magyar és külföldi verseken, novellákon kívül filozófiai írások, esszék is napvilágot látnak.

A mintegy félórás összeállítást követően az Újhold Verszenekar produkciójára került sor. Krasznahorkai László énekes-gitáros és Hellenpárt György billentyűs duóját Takács Márton kísérte dobon és csörgőn.

Az Újhold Verszenekar 2011 márciusában alakult meg Budapesten, októberben jelent meg a tucatnyi, Ady-, Kosztolányi-, József- és Radnóti-átiratot és kortárs költők műveinek megzenésítését tartalmazó debütáló albumuk Bájoló címmel. Az együttes neve több irodalmi vonatkozással bír: az Újhold 1946 decemberétől 1948 májusáig működő szépirodalmi folyóirat volt, amelyet Lengyel Balázs, Mándy Iván, Pilinszky János és Somlyó György, később Nemes Nagy Ágnes, Örkény István és Gyárfás Miklós szerkesztett (őket hívjuk Újhold-nemzedéknek). Illetőleg Újhold volt a címe Radnóti Miklós ötödik verseskötetének, ami 1935-ben jelent meg.

A kéttagú formáció kimondottan versek megzenésítésére jött létre. Az országban számtalan olyan tehetséges együttes/előadó alkot, aki kiválóan zenésít meg verseket, az Újhold tagjai azonban az úgynevezett alternatív-underground közegből jönnek (mindketten, Krasznahorkai és Hellenpárt is rock-zenekarokban játszanak), ezért eltérő zenei ízléssel nyúlnak a költeményekhez, mint sok más hazai zenekar. Az Újhold így egyedi színfolt a hazai verszenekarok palettáján. Az estre Pilinszky-versekkel és néhány József Attila-átirattal érkeztek.

Mintegy órás műsorukban Pilinszky költeményei változatos dallamokban éledtek újjá, bizonyságot adva arra, hogy a líra és a lant az ősi időkben szoros egységet alkotott. Néha úgy gondolta az ember, a költő anno eleve dúdolva vethette papírra sorait, annyira magától értetődőnek tűnt az ének és a szöveg együttélése. Az illő zenék kiválóan kísérték Krasznahorkai markáns hangját és énekstílusát. A műfaj jellegéből adódóan senki sem várt hosszú, „brillírozó” szólókat, merész technikai megoldásokat. Egyszerű, jól megírt dalok voltak ezek sok énekkel, főszerepben a verssel.

Temesvári Balázs – T. Bali – zeneszerző, kísérleti zenész sajnos betegsége miatt nem tudott jelen lenni, így az emlékestet Fenes Tibor, a Nulladik Változat együttes énekes-gitáros frontembere (dalszerzője-szövegírója) fellépése zárta. Fenes különböző irodalmi folyóiratokban – például: A Padban – rendszeresen publikál. Az esten Pilinszky-verseket adott elő, saját gitárkíséretében. Az igen változatos stílusú előadásában a dalok a „klasszikus” megzenésítések mellett olyan sajátos módon is elhangzottak, amikor gitár-üveghangok kíséretében az adott Pilinszky-vers ritmusa (és szövege) vitte a prímet.

Végül a baráti beszélgetésekké oldódott rendezvény kapcsán Krasznahorkaiék fogalmazták meg legtalálóbban a Vízraktér-béli Pilinszky-emlékest értelmét, miszerint tisztában vannak azzal, hogy a mai kor nem kedvez ennek a műfajnak, ám mégis úgy érzik, a zene közelebb hozhatja az emberekhez a verseket. Egy-egy dal meghallgatása után esetleg a költők köteteit is fellapozzák majd.

szerző: Gulya István

forrás: http://olvassbele.com/2011/12/03/%E2%80%9Ea-valosag-a-lelek-az-illuzio-a-vilag-pilinszky-emlekest-volt-a-vizrakterben/


2013. 08. 01. - 11:51 | © szerzőség: Gelka