The Cult | biográfia

A The Cult név minden rock és alternatív zenét kedvelő ember számára ismerősen cseng. Az 1981-ben alakult formáció mára már rengeteg változáson és tagcserén ment keresztül, mégis napjainkban is sok rajongó hallgatja lemezeit, nézi meg videofelvételeiket. Sajnos a hosszú évek történései nem kímélték ezt a bandát sem. Gondoljunk csak arra, hogy a 90-es évek végére teljesen szétesett az egész együttes, mint ahogy az jó néhány legendás bandával megesett már. Aztán 1999-ben a nagy visszatérés, mikor is újjáéled hamvaiból a csapat és kisebb nagyobb ellentmondásokkal, szólókarrierrel próbálkozva, de működnek a srácok. Albumaikat hallgatva - gondolok itt a régi korongokra is még az ősidőkből -, az ember belekóstolhat egy teljes zenei repertoárba, a goth muzsikától a dallamos húzós rock'n'roll-ig. 1993-ban kicsiny hazánkat is megtisztelték személyükkel és zenéjükkel, de sajnos, mint jó páran, én sem láttam fergeteges koncertjüket. De most 2006 nyarán újra Magyarföldre lépnek (Volt fesztivál, Sopron), reméljük hatalmas sikerű fellépésben lesz részünk. A következő sorokban pedig álljon itt a Cult története és lemezeinek felsorolása.

Az eredetileg Southern Death Cult, majd Death Cult néven ismert együttest Ian Astbury /szül.1962,Heswall,Ceshire,Anglia/ énekes alakította meg 1981-ben. Ifjúkorát részben a Skóciai Merseyside-ban, részben pedig Kanadában töltötte, ahol erős hatások érték a Sox Nations rezervátum indiánjainak kultúrája által, ami az együttes korai munkásságát is formálta. Amikor Astbury végül a yorkshire-i Bradford egyik házába költözött egy lelkesen gyakorló bandát fedezett fel a pincéjében. A tagok Haq Quereshi /dobok/, David "Buzz" Burrows /gitár/, és Barry Jepson /bassszusgitár/ voltak. Ahogy Astbury lett az énekesük, szerencsecsillaguk magasan tört felfelé. Ötödik koncertjük, ami a Londoni Heaven Club-ban volt, majd 2000 fős közönséget vonzott. A Southern Death Cult első lemezfelvétele a dupla a-oldalú Moya/Fatman volt 1982 decemberében, majd hamarosan kiadták az együttes nevét viselő maxi albumukat is a Beggar's Banquet kiadónál. 1983 elején a Bauhaus előzenekaraként turnéztak.

Márciusra azonban a zenekar szétesik. Astbury ódzkodik a róla kialakult "pozitív punk aktivista" képtől, és attól, hogy az eredeti indián őslakos koncepcióját az együttes felhígította az idők során.
Ígérete szerint az új banda, ami rövidített Death Cult néven mutatkozott be, nem fog ugyanezekbe a hibákba esni.
/Quereshi, Jepson és Burrows eközben a Getting Fear nevezetű formációhoz csatlakozott, ami hamarosan Into A Circle néven működött tovább. Quereshi ezután a Fun-Da-Mental világhíres mítoszának lett a kulcsfigurája, Propa-Ghandi művésznéven./
A feloszlás után adták ki az első és utolsó poszthumusz Southern Death Cult albumot, amin a maxi, néhány demó és élő felvételek hallhatóak. A Death Cult ritmusszekciója a nem sokkal korábban szétesett Ritual nevezetű goth-együttesből érkezett, név szerint Ray "a tiszeteletes" Mondo /szül.Ray Taylor Smith,dobok/, és Jamie Stewart /basszusgitár/ személyében.
Őket egészítette ki Billy Duffy /született: William Henry Duffy,1961.május 12, Halme,Manchester, Anglia/, aki korábban az Ed Banger And The Nosebleeds és a Theatre Of Hate együttesekben játszott. A bemutatkozásuk 1983 júliusában történt meg egy zseniális négy számos maxival. Erre az időre változtatta meg a nevét Astbury is. /Korábban Ian Lindsay néven ismerték, amint azt később magyarázta, a Lindsay anyja leánykori neve volt./

A Futurama fesztivál után, amin a Death Cult is fellépett, Mondo kilépett az együttesből és helyére a Sex Gang Children dobosa, Nigel Preston került, /meghalt:1992 május 7-én/ akivel Duffy annak idején a Theatre Of Hate-ben játszott együtt. 1984-ben bekövetkezett a második, ezúttal már végleges névrövidítés, mert a zenekar úgy érezte, hogy a "Death" előtag bezárja őket a "goth" skatulyába, így a továbbiakban szimplán The Cult néven működtek. Az első közösen felvett albumuk a Dreamtime, ami 1984 szeptemberében jött ki. Az előadásokat segítette a független listákon első helyet elért maxi, a Spiritwalker, amely tökéletesen adta vissza a banda jellegzetes hangulatát. Ezt a következő év elején egy újjabb nagy dobás, a She Sells Sanctuary követte, de ez volt egyben Preston hattyúdala is. A koncerteken Mark Brzezicki segítette ki a bandát, amíg meg nem érkezett a végleges új dobos: Les Warner /született:1961 február 13-án/, aki korábban olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Thunders, Johhny, Lennon, Julian, vagy Randy California.

A zenekar nagy áttörését a Love album hozta meg 1985-ben, ami kőkemény hard rock témákat alkalmazott, és Duffy gitárjátékát helyezte előtérbe. A lemez negyedik helyet ért el az Egyesült Királyságban és két dal is bejutott a Top 20-ba, a korábban már említett She Sells Sanctuary és a Rain.
A következő korong, az Electric befejezte a valamikori punk gyökerű banda transzformációját a keményrock irányába. Soha nem rejtették véka alá, milyen együttesek inspirálták őket, hiszen a Led Zeppelin neve majd minden interjúban elhangzott. A Rick Rubin-nal közösen készített Electric erős és nyers megfogalmazása volt a mondandójának, ha talán nem is a legcsiszoltabb formában. A lemez az óceán mindkét oldalán sikeres lett a negyedik illetve a 38-ik helyet érve el az angliai és az amerikai eladási listákon. A lemezbemutató koncertekre az együttes Kid "Haggis" Chaost /ex-Zodiac Mindwarp And The Love Reaction/ szerződtette, mert Stewart ritmusgitárra váltott. Mind Haggis mind pedig Warner távozott 1988 márciusában, az utóbbi a Four Horsemen formációba.

A három fősre /Astbury, Stewart, és Duffy/ csökkent banda a Sonic Temple turnéra Mickey Carry dobost sorozta be. Ez az album /a Sonic Temple/ a Love atmoszférikus hangulatát az Electric kompromisszummentes energiájával ötvözte és Angliában a 3., Amerikában a 10. helyre kúszott fel a listákon. Az 1989-es világturnéra a zenekarba érkezett Matt Sorum ütős /született:1960 november 19., Mission Viejo, Kaliforna, USA / és Mark Taylor billentyűs. Stewart 1990-ben kilépett, Sorum pedig a Guns'N'Roses-be igazolt át. 1991-ben került a boltokba a Ceremony korong, Charlie Dayton /basszusgitár/, Benmont Tench /billentyűk/, és a bandába visszatérő Mickey Carry segítségével. Olyan nóták szerepeltek ezen az albumon, amelyeknek több közös vonása volt a Love című lemez dalaival, mint az előző két LP számaival. Mindezek ellenére a hatalmas rajongótábor garantálta a sikert. A Pure Cult válogatáslemez alig került fel a slágerlistákra 1993-ban. Az új dobos, Scott Garret az 1995- ös albumon /The Cult/ mutatkozott be. Ezen a lemezen ismét együtt dolgoztak Bob Rock producerrel, és olyan nóták kerültek rá, mint a kissé nyálas Kurt Cobain emléknek szánt Sacred Life.

A lemez megjelenése után azonban Astbury kilépett a zenekarból, és később egy új formációval a Holy Barbarians-szal tűnt fel. 1999-ben aztán Astbury, Duffy, Sorum és egy új basszusgitáros Martin LeNoble /született:1969 április 14.,Vlaardingen, Hollandia, ex-Porno For Pyros/ újjáalakították a The Cult-ot. Az énekes a következő évben adta ki szólóalbumát Spirit címmel.
2000 augusztus 10-én egy élő közvetítésben szerepelt az együttes. A The Cult rövid programját a hírességekkel zsúfolt Los Angeles-i eseményről számos TV társaság közvetítette, és több magazinban is írtak róla. Még ebben az évben Jimmy Page-dzsel és a Black Crowes-al turnéznak. Sajnálatos módon sok koncertet kellett lemondani, miután Page hátsérülést szenvedett.

2001-ben kerül a boltokba Rare Cult néven egy hat CD-ből álló gyűjtemény, amit követ egy másik válogatás Best Of Rare Cult néven. Még ez év elején megkapják a "Billboard Nap Művésze" megtisztelő címet., 2001 június 23-án szerepeltek egy élő közvetítésen a KROC Weenie Roast-on a Kaliforniai Irvine-ből.
A megjelent válogatás album első maxija, a Rise elég sokszor hangzik el a rádiókban, és ekkor készül el a dal videoklipje is. 2001 július 15-én lát napvilágot a Beyond Good And Evil az Atlantic kiadó gondozásában. A vadonatúj nóták mellett megtalálható még egy DVD a Pure Cult VHS anyagával és a legendás Marquee koncert dupla CD anyaga is, néhány kapcsolódó anyag a várt tribute-albumhoz, valamint Ian és Duffy szólómunkásságának részei, illetve anyagok a Southern Death Cult és a Death Cult időszakból, valamint pár tréfás tény az új ritkaságok szekcióban, továbbá letölthető háttérképek és témák az új honlapról.

2001 november 1-én kerül a polcokra egy könyv The Dark Reign Of Gothic Rock címmel, amelyben a Sisters Of Mercy, a The Cure, vagy a Siouxsie And The Banshees mellett a The Cult is helyet kap. 2002-ben bejelentik, és megerősítik a hírt, miszerint újjáalakul a Doors zenekar, melynek Ian Astbury lesz a frontembere. A régi tagokhoz Ray Mantarek, Robby Krieger-hez csatlakozik Astbury és a Police dobosa Stewart Copeland. Ian logikus választásnak tűnik, hogy helyettesítse a legendás Jim Morrisont, nyilatkozta Mantarek és hogy "ez a végleges Doors felállás”. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy ez a formáció milyen hatással lesz a The Cult jövőjére nézve. A jelenről röviden: turnéjának keretében hazánkba is látogatást tesz a csapat, 2006. július 7-én Sopronban a Volt fesztivál vendégeként.

2005:
Újra együtt muzsikálnak a srácok. Az új felállás a következő: Astbury /ének/, Duffy /gitár/, John Tempesta /dob/, Dimkitch /gitár/, és Wyse /basszus/.
2006-ban egy óriási turnéra indulnak amely a "Return To The Wild World Tour" nevet kapja. Az első állomás San Francisco, majd egy 8 napos kanadai fellépés sorozat következik. Ezek után célba vették közép és kelet-európát is. Először Bulgária, Lengyelország és Szerbia voltak a kezdő megállóhelyek, de tiszteletüket tették kicsiny hazánkban is július 7-én a soproni VOLT Fesztiválon. Az öreg földrész után egy 11 napos angliai élőfesztivál következett. Az egész világjárás decemberben dél-amerikában fejeződött be. Ebben az évben Billy /gitár/ egy másik zenekarba is bekapcsolódott zenélni, amely "CIRCUS DIABLO" néven vált ismertté. Ami külön érdekesség erre az évre vonatkozva, hogy a csapat november 13-án New Yorkban forgatott egy fílmet az "Irving Plaza"-ban, amely filmfelvétel aztán jövő év végén kerül majd kiadásra DVD formájában.

2007:
Május 29-én a csapat aláír egy szerződést a "Roadrunner Records" lemeztársasággal, amely 8. stúdióalbumát jelenteti majd meg "BORN INTO THIS" címmel és amely kidvány október 16-án kerül majd boltokba. Külön érdekessége ennek az LP-nek, hogy megjelenik egy dupla CD változatban is, ahol a második lemezen 5 bonusz dal is helyet kapott, mégpedig a "Stand Alone", "War Pony Destroyer", "I Assassin / demo /", "Sound Of Destruction", és a "Savages".
Az új dalok visszahozzák az együttes régi hangzásvilágát, de mégsem olyan átütőek, mint a korábbi stúdiómunkáik, de összességében, mégis kellemesen szólalnak meg, mint amolyan csiszolatlan gyémántok. A lemezek megjelenése előtt a zenekar bejelenti egy európai turné időpontjait, és nem is akármilyen banda társaságában lépnek majd fel, hanem a legendás "THE WHO" lesz a kísérő együttes. A nyár végén Amerikába készülnek koncertezni. Még ez év végén a boltokba kerül egy vadonatúj DVD kiadvány "Live In New York City" címmel.

2008:
A csapat február végén fejezi be angliai és európai koncertsorozatát, azonban március 24-én ismét útnak indulnak észak-amerikába, ahol egy 13 állomásos fellépést bonyolítanak le. Szeptemberben egy pár Egyesült Államok-beli városba is ellátogatnak, majd októberben Brazíliában koptatják a deszkákat. Májusban még ott hever aláíratlan szerződésük a "Roadrunner Records"-nál, amely aztán októberben végre tető alá is kerül, így ők is helyet kapnak a november 16-án megjelenésre kerülő "ROCK 'N' ROLL MARATHON SAN ANTONIO" válogatáson.
Október havában egy nagy tervvel állnak elő Billyék, mégpedig az 1985-ös "LOVE" album teljes anyagát akarják előadni kissé újrakevert változatban Amerikában és Londonban a "Royal Albert Hall" színpadán.

2009:
Nos igen csak jól sikerültek az előző évi élő műsorok, főleg, hogy a nagyérdemű lelkesen fogadta a "LOVE" album felfrissített nótáit.
A nyár végén ismét egy hatalmas turnéra készülnek a fiúk amely a "Love, Live Tour" nevet kapja, és amely turnén különleges performance előadásokkal mutatják be a "LOVE" című lemezüket. A legendás album dalai mellett rengeteg megszokott régi sláger is előadásra kerül.
Október 10-én ismét a londoni "Royal Albert Hall" vendégei, ahol is csatlakozik a csapathoz egy régi zenésztárs Jamie Stewart /basszus/ személyében, aki annak idején több hanghordozón is játszott mint például a "DREAMTIME" vagy a "SONIC TEMPLE". Decemberben Iannék bejelentik, hogy ismét stúdióba készülnek, hogy egy vadonatúj album dalait rögzítsék.

2010 :
A banda folytatja a "LOVE" című lemez turnéját, és olyan országokba látogatnak el mint az Egyesült Államok, Új-Zéland, Ausztrália és Japán.
Időközben egy új négyszámos EP-t is összehoznak, amely a "CAPSULE" címet kapja, és ami zenei anyag három év után az első stúdió felvétel. Hangmérnöke pedig az a Chris Goss, aki híres zeneszerző, énekes, gitáros hírében áll, és aki nem mellesleg minden underground és rock műfajban otthonosan mozog.
Augusztus 1-én az angliai "Sonsisphere Festival" eseményen egy telt házas bulit adnak, és ezen a koncerten debütál az új kislemez egyik dala is az "Every Man And Woman Is A Star". Szeptember 14-én jelenik meg hivatalosan is az új EP, amely ingyen letölthető, és ezzel egy időben veszi kezdetét az amerikai turné is. Október 26-án egy újabb dal az "Embers" is felkerül internetes letöltés formájában az Anderra Inc. jóvoltából.

2011:
Január 21-én a londoni "Hammersmith Apollo"-ban játszanak, ahol a buli után Ian Astbury /ének/ bejelenti, hogy egy új album munkálataiba kezdenek hamarosan, és a hangmérnök már a tavalyi kislemezen is közreműködő Chris Goss lesz. Május 11-én este aláírják a lemezszerződést a "Cooking Vinyl Records" lemeztársaság képviselőivel.
Ian így nyilatkozott a neves esemény után: "Bízunk benne, hogy egy hosszú és gyümölcsöző kapcsolat lesz köztünk és a 'Vinyl kiadó között." Még ebben a hónapban elkezdődnek a zenei munkálatok a "Hollywood Hills"-i "Witch Mountain" stúdió falai között. Októberben átköltöznek a "Hollywood Recording Studios" termeibe, hogy a már elkészült dalokat itt rögzítsék végleges formájukban. Chris Wyse /basszus/ úgy nyilatkozik: "Az album szinte teljesen kész, és várhatóan jövő év áprilisában fog megjelenni."
Stílusát úgy jellemezte mint a Led Zeppelin és a Stooges bandák energikus zenei keveréke.  A Stooges zenekar sokak számára ismeretlen fogalom lehet, nos annyit dióhéjban a csapatról, hogy Iggy Pop itt kezdte zenei pályafutását még 1967-ben, és azóta is aktív tagja a formációnak. November 29-én teszik közhírré, hogy az új LP címe "CHOICE OF WEAPON" lesz, producere pedig a kanadai származású Bob Rock lesz, aki korábban már dolgozott együtt a srácokkal pár lemezükön.

2012:
Január 30-án jelenik meg az első mini kiadvány az új albumról, amely a "LUCIFER" címet viseli, és ez az egy nóta található rajta. Az első kislemezt követi még négy másik mini hanghordozó év közben, de ami a lényeges dolog, hogy hivatalosan is napvilágot lát a banda új albuma a "CHIOCE OF WEAPON" május 22-én.
A lemezen hallható dalok átütőbben sikerülnek mint az öt évvel ezelőtt megjelent korong anyaga. Végre ismét fel lehet fedezni a csapat régi zenei arculatát, hangzásvilágát, persze ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben visszatértek volna a régi kerékvágásba. Ian /ének/ így nyilatkozott az új anyagról: "Ezek a dalok új fordulatokat hoztak az életünkben, mert újra összekovácsoltak bennünket a hosszú próbák a dalok írásai közben, amelyben mindegyikünk számára személyes és szakmai kihívások is voltak egyben. Ezek a nóták az integritás és a nyersesség sajátosságait hordozzák magukban. Köszönjük Chris Goss hangmérnök  munkáját, aki hihetetlen módon pakolta össze a számokat, éppen abban a környezetben ahol íródtak."

2013:
Márciusban Billy egy argentin illetőségű internetes magazinnak a Rock.com-nak beszélt arról, hogy egy új album dalainak írásába kezdtek, ami várhatóan  2015-ben lát majd napvilágot.  A munkálatok majd akkor kezdődnek, amikor véget ér az Electric lemez  világ körüli turnéja. Júniusban boltokba kerül egy dupla válogatás anyag Electric Peace címmel, ami a 2000-ben megjelent Rare Cult 7 CD-ből álló gyűjtemény folytatása, melyen a régi klasszikusok és slágerek eddig ki nem adott ritka változatai hallhatóak.
Még ebben az évben Mike Dimkich /ritmusgitár/ 14 év után elhagyja a bandát, helyét James Stevenson veszi át, aki, aki 1994 és 1995 között már pengetett a csapatban.

2014:
Augusztusban Billy azt nyilatkozza egy interjúban, hogy az új album megjelenése biztosan csúszni fog, így a jövő év végére nem lesz kézzel fogható állapotban.

2015:
James Stevenson két év muzsikálás után kiválik az együttesből.
November 5-én jelentik be, hogy az új korong mely a Hidden City nevet viseli majd jövő év februárjában jelenik meg.  A hangmérnök és társproducer az a Bob Rock lesz majd, aki már korábbi négy The Cult albumon is bizonyította tehetségét és zenei tudását, sőt az új lemezen három dalban is közreműködik mint basszeros. A dalok felvételeit beárnyékolja az a szomorú dolog, hogy kilenc év után a bőgős Chris Wyse távozik a formációból, helyére ha ideiglenesen is Grant Fritzpatrick kerül. Még az év végén kiadnak két kislemezt a Dark Energy-t és a Hinterland-et, amik az új anyag két bemutatkozó nótái.

2016:
Február 5-én aztán hivatalosan is megjelenik a banda tizedik stúdióalbuma a "Hidden City". Az új anyag egy trilógia befejező része, amely a 2007-es "Born Into This", majd a 2012-es "Choice OF Weapon" lemezek úgymond lezárása...  Kétség kívül el lehet mondani, hogy az új szerzemények átütő hangzásvilággal rendelkeznek.  Egy igazi időutazás a csapat zenei történelmében. Megtalálhatóak itt a zenekar korai és későbbi időszakában alkotott lemezeiből kibúvó goth rock témák ugyanúgy mint a grunge vagy a post punk elemek, de ráismerhetünk még egy kis Doors vagy Led Zeppelin dallamvilágra is.  
Billy ismételten fantasztikus hangokat varázsol elő gitárjából. John Tempesta kemény, lengő, pergő dobszekciói kiválóan szólnak.  Astbury baritonja, ami magában hordozza az ősi tibeti buddhista misztika, és az indián lelkiség gyökereit egyaránt, ismételten óriási dübörgő erővel gyakorolnak hatást hallószerveinkre.  A szövegek mondanivalója  figyelmeztetnek bennünket a jövő karmikus következményeire, az emberiség kizsákmányoló és pusztító viselkedésére.
A lemezen közreműködik még Bob Rock a producer is, aki három nótában, a "Dance The Night", a "Birds Of Paradise", és a "Deeply Ordered Chaos" - ban bőgőzik.  A hanghordozón szerepel még Damon Fox, aki a billentyű és zongora játékokért volt felelős, valamint Chris Caney, aki a további basszus témákat játszotta fel az albumra. Meg kell említeni még Grant Fritzpatrick /basszus/ nevét is, aki ugyan nem szerepel a felvételeken, de 2015 óta játszik az együttesben, és az idei turnén is ő szaggatta a húrokat.  Az albumon hallható dalokhoz négyhez a "G O A T" a "Hinterland" a Deeply Ordered Chaos" és a "Dark Energy" videó klipet is forgatnak. Az új anyag azonban sajnos messze elmarad a lemezeladási listák csúcsáról, ugyanis sem Európában, sem a tengeren túl nem tud felkapaszkodni és előkelő helyezéseket elérni.
Egyedül az angol listán éri el a 19-ik helyezést. Mindezek ellenére már az LP megjelenésekor a csapat turnézni indul.
Februárban Amerika és Anglia az úti cél, aztán márciustól egészen novemberig csak az Egyesült Államokban és Kanadában koncerteznek, majd az évet a novemberi Új Zélandi és ausztráliai hangversenyekkel zárják.
Sajnos az öreg kontinensre idén nem szánnak időt, így több helyszínt, akárcsak a Magyarországi, augusztus 4-i FEZEN Fesztiválon való fellépésüket is lemondják.

SOUTHERN DEATH CULT:
Fatman/Moya/ The Girl mini LP 1982. december
Southern Death Cult LP 1983. február

DEATH CULT:
Good's Zoo/ Good's Zoo ( These Times) mini LP 1983
Brothers Grimm/ Ghost Dance/ Horse Nation/ Christians mini LP 1983.
Death Cult LP 1983.
Ghost Dance LP 1983.

THE CULT LP'S:
Dreamtime 1984. szeptember
Love 1985. október
Electric 1987. április
Sonic Temple 1989. április
Ceremony 1991.
The Cult 1994. október 12.
Pure Cult / The Singles 1984 - 1995/ 2000. október 17.
Rare Cult egy 6 CD-ből + 1 bónusz CD-ből álló kadvány + egy 80 oldalas könyv 2000. november 21.
Beyond Good And Evil 2001. június 5.
Born Into This 2007. október 1.
The Love Omnibus /egy 4 CD - ből álló kiadvány, amely tartalmaz többek között egy demo és egy koncert lemezt is/ 2009. szeptember 21.
Choice Of Weapon  /2012/
Weapon Of Choice, limitált kiadású bakelit  /2012/
Hidden City  2016. február 5.

THE CULT SINGLES:

Spiritwalker / A Flower In The Desert 1984. április 4.
Go West / Sea And sky 1984. augusztus 3.
Resurrection Joe 1984 december 4.
She Sells Sanctuary / No.13. 1985 május 17.
Rain / Little Face 1985. szeptember 27.
Revolution / All Souls Avenue / Judith / Sunrise 1985. november 22.
Love Removal Machine / Wolf Child's Blues / Conquistador/Groove Go 1987 február16. Lil' Devil / Zap City 1987 április 20.
Lil' Devil / Memphis Hip Shake 1987 április 23.
Wild Flower / Love Trooper / Outlaw(Live)/Horse Nation(Live) 1987. július27.
Soldier Blue 1987. augusztus
The Woman / Automatic Blues 1989. március 13.
Edie ( Ciao Baby) / Beeding heart / Grafiti 1989 június 26.
Edie (Ciao Baby) / Medicine Train 1989 június 26.
Edie (Ciao Baby) / Love Removal Machine (Live) 1989 június 26.
Sun King (Edit) / Edie(Ciao Baby) (Edit) 1989 november 6.
Sweet Soul Sister / The River 1990. február 26.
Wild Hearted Son / Indian 1991.
Wild Hearted Son / Come Noi 1991.
Heart Of Soul / Earth Mofo 1991.
The Witch (Full) / The Witch (Edit) 1992.
Sanctuary MCMXCIII 1993 január 18.
Gone / Gone (Remix) 1994.
Coming Down / Gone / Coming Down (Remix) 1994 október
Star / Breathing Out / The Witch 1995.
Be Free / Coming Down 1995. június
Painted On My Heart 1999.
Rise / Rise (Edit) 2001. április
Breathe 2001. július
True Believers 2002.
Dirty Little Rockstar 2007.
Illuminated 2008. október
Every man And Woman Is A Star / Siberia  /2010/
Lucifer  / 2012 /
For The Animals / Lucifer  /2012/
The Wolf  / 2012 /
Twisted And Bleeding  /2012/
Honey From A Knife  /2012/
Dark Energy  /2015/
Hinterland  /2015/
Deeply Ordered Chaos  /2015/
G O A T  /2016/

THE CULT COMPILATIONS

Rushes - Introduced By Ian Astbury, csak kazettán jelent meg  /1989/
Sonic Temple Collction  /1990/
Singles Collection  1984 - 1990, 7 CD - ből álló kiadvány  /1991/
Classic Cult  / 1991 /
Pure Cult - For Rockers, Ravers, Lovers And Sinners - Dupla CD kiadvány  /1993/
High Octane Cult  1984 - 1995  /1996/
Best Of Rare Cult  /2000/
Pure Cult - The Singles  1984 - 1995  /2000/
Rare Cult  1984 - 1995  egy 6 CD - ből + egy bónusz CD - ből álló kiadvány + egy 80 oldalas könyv  /2000/
Rare Cult Mixes  /2000/
Rare Cult - The Demo Sessions  5 CD - ből álló kiadvány  /2002/
Love  / Omnibus Edition /  egy 4 CD - ből álló kiadvány, amely tartalmaz többek között egy demo és egy koncert lemezt  /2009/
Electric Peace  Dupla CD kiadvány  /2013/

KONCERTEK:
Live At Lyceum 1984.
Wildflower Live 1986 - 1987.
Sweet Soul Sister Live 1987 - 1989.
Live Cult : Marquee , London MCMXCI 1993.
Music Without Fear 2002. november
Live In New York City 2007. december

VIDEÓK:
Dreamtime - Live At Lyceum 1984.
Electric Love: The Video Singles 1987.
Sonic Ceremony : The Video Singles 1992.
Pure Cult : For Rockers, Ravers, Lovers and Sinners 1993.
Pure Cult DVD :/ Anthology 1984 - 1995 / 2001.
Music Without Fear 2002. november
Live In New York City 2007. december

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2017. 01. 08. - 06:10 | © szerzőség: Papi