Haláltánc X.

- "Egy aranygyűrű elkészítése 20 tonna bányahulladékot termel" -

Ez Kocsis Tibor Új Eldorádó című filmjének mottója.
Számomra a történet nem most kezdődött, hanem 2 évvel ezelőtt, amikor először hallottam arról, hogy az arany miatt teljesen el akarnak pusztítani több erdélyi falut. Azóta többszőr jártam Erdélyben, de csak idén nyáron sikerült eljutnom erre a gyönyörű környékre. Az Aranyos-folyó völgyének mesebeli szépségét nem lehet leírni, de a pusztítás jeleit igen. Ahogy kanyarogtunk fölfelé a hegyekben Verespatak felé, megálltunk egy kis pihenőre egy patak mellett, mely az Aranyosba torkollik. Narancssárga volt a víz, csak a kövek látszottak ki a habzó áradatból. Továbbindulva hatalmas teherautókat kerülgettünk, és mire a falu közelébe értünk beborult az ég, és szemerkéni kezdett a szürke eső. Mintha Verspatakot az égiek is siratnák. A Verespatak felé vezető úton egy óriási felirat fogadja a látogatót, mely aláírás nélkül azt mondja: Köszönjük, hogy gondot fordítanak a Verespatakiakra, de ők egyedül döntenek a sorsukról. Ha a falusiaknak ennyi pénzük lenne, vajon ők mit írnának ide?
A falu főterén terepjárók állnak, benne emberek ülnek, akiknek láthatólag semmi más dolguk nincs, mint azt figyelni, ki jár arrafelé. Kicsit odébb, egy ház ablakából kameráznak. A lámpaoszlopokon ingatlanhirdetések, ha valaki az itt maradtak közül mégis elköltözne. A választási plakátokon is a bánya a fő kérdés, az utca egyik oldalán a tervet ellenzők táblája, a szemben lévő házban a Rosia Montana Gold Corporation régészeti múzeuma. Mintha nem ők akarnák örökre eltüntetni a föld színéről a 2000 éves római kori aranybányákat. Nagyon kevés embert látni a faluban, a házak felén ott a kék tábla: a RMGC tulajdona. Néhol mellette egy másik felirat: Műemlék.
Nem nehéz elképzelni, milyen lehetett Verespatak fénykorában, az omladozó épületek legapróbb részletei is a hajdani gazdagságról árulkodnak. Azt viszont lehetetlen elképzelni, hogy nemsokára egy 300 m mély, 8 km átmérőjű gödör lesz itt. Egyszerűen lehetetlen. Körülnézek, a hegyeket már elkezdték lebontani, a templomok kiürültnek tűnnek, az elmúlás illata terjeng a levegőben. Önkéntlenül is lehajolok és fölveszek néhány követ az útról, elviszem magammal, hátha évek múlva nem marad más Verespatakból. A hegyeken dolgozó gépek hangját a temetőkben is hallani, azokban a temetőkben, ahol minden halottnak ára van. Sit tibi terra levis - legyen néked könnyű a föld, mondták a rómaiak. Az arany még a holtakat sem hagyja nyugodni.
A katolikus templom bejáratánál két szent szobra áll. Szent Borbáláé, a bányászok védőszenjéé, és Szent Antalé. Rajta felirat: Szent Antal segíts nekünk!
Úgy legyen!

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 12. 02. - 04:11 | © szerzőség: Balassa Eszter